Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije, bio je poznat po svom istančanom ukusu i ljubavi prema dobroj kuhinji, a jedno jelo je posebno voleo.
Jedno od jela koje je posebno oduševilo Tita je Karađorđeva šnicla.
Nazvan po Karađorđu Petroviću, ovaj srpski specijalitet postao je jedno od najpopularnijih jela u bivšoj Jugoslaviji.
I danas mnogi vole da se prepuste tome, pa na sajtu City Magazine daju recept.
Karađorđeva šnicla je ukusno jelo od mesa punjeno kajmakom, pohovano i prženo do savršenstva.
Sastojci za 4 osobe:
4 svinjske ili teleće odreske (oko 150 g svaki)
200 g pavlake (ili kreme za kuvanje)
2 jajeta
100 g brašna
100 g prezli
Sol i biber po ukusu
Ulje za prženje
Limun za ukras
Peršun za ukras
Priprema:
Odreske nežno istucite da ih stanjite i omekšate. Pazite da ih ne lupate previše da se ne pocepaju. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane. Svaki biftek premažite po kašikom kreme. Po sredini odreske ravnomerno rasporedite odreske u roladu, pazeći da je kajmak dobro zatvoren.
Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa umućenim jajima i treći sa prezlama. Svaku uvaljanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje, a na kraju u prezle da dobijete ravnomeran premaz.
Zagrejte dovoljno ulja za prženje u dubokom tiganju. Rolat pažljivo stavite u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne dobije hrskavu boju. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane. Nakon što su rolnice pržene, stavite ih na papirne ubruse da uklonite višak ulja.
Karađorđeve šnicle poslužite tople. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salata.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare