josip broz tito
Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Josip Broz Tito, bivši predsednik Jugoslavije, bio je poznat po svom istančanom ukusu i ljubavi prema dobroj kuhinji, a jedno jelo je posebno voleo.

Jedno od jela koje je posebno oduševilo Tita je Karađorđeva šnicla.

Nazvan po Karađorđu Petroviću, ovaj srpski specijalitet postao je jedno od najpopularnijih jela u bivšoj Jugoslaviji.

Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla; foto: Zoran Lončarević / Nova.rs

I danas mnogi vole da se prepuste tome, pa na sajtu City Magazine daju recept.

Recept za Karađorđevu šniclu

Karađorđeva šnicla je ukusno jelo od mesa punjeno kajmakom, pohovano i prženo do savršenstva.

Sastojci za 4 osobe:

4 svinjske ili teleće odreske (oko 150 g svaki)

200 g pavlake (ili kreme za kuvanje)

2 jajeta

100 g brašna

100 g prezli

Sol i biber po ukusu

Ulje za prženje

Limun za ukras

Peršun za ukras

Pročitajte još:

Priprema:

Odreske nežno istucite da ih stanjite i omekšate. Pazite da ih ne lupate previše da se ne pocepaju. Lagano ih posolite i pobiberite sa obe strane. Svaki biftek premažite po kašikom kreme. Po sredini odreske ravnomerno rasporedite odreske u roladu, pazeći da je kajmak dobro zatvoren.

Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa umućenim jajima i treći sa prezlama. Svaku uvaljanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje, a na kraju u prezle da dobijete ravnomeran premaz.

Zagrejte dovoljno ulja za prženje u dubokom tiganju. Rolat pažljivo stavite u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni i ne dobije hrskavu boju. Ovo obično traje oko 5-7 minuta sa svake strane. Nakon što su rolnice pržene, stavite ih na papirne ubruse da uklonite višak ulja.

Karađorđeve šnicle poslužite tople. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare