Mamaljuga, kačamak, palenta, žganjci, pura… Reč je o o istom jelu, koje svoje modalitete, ali i naziv menja, zavisno od sredine u kojoj se sprema.
Naše rumunske komšije ju zovu narodna – seljačka hrana. Nekad je bila sirotinjska, ali je danas postala rumunski brend.
Tamo je spremaju na dva načina: Prvi je da je skuvaju jako gusto i koriste je kao zamenu za hleb ili kombinuju sa najrazličitijim namirnicama: svinjskim mesom – dinstanim, dimljenim, slaninom, čvarcima, kao i prženim lukom, ribama, sarmama, ćevapima.
A drugi je, kada se od skuvane i delimično ohladjene mamaljuge naprave lopte veličine šake i pune ovčijim sirom (rumunskim branza sirom), pa griluju na roštilju ili rerni. Tako nastaju nadaleko poznate rumunske bulz de mamaljuga (loptice od kukuruznog brašna).
1,5 l vode
600-800 g kukuruznog brašna
nekoliko kašika kajmaka ili putera
slanina
ovčiji sir
jaja
KORAK 1: Pre kuvanja mamaljuge, kukuruzno brašno se malo zapeče u rerni da porumeni.
KORAK 2: U slanu ključalu vodu, na sredinu šerpe sipati svu količinu brašna tako da se formira oblik kupe. Varjačom napraviti rupu u sredini kupe i ostaviti da krčka bez mešanja, na tihoj vatri 20-tak minuta.
KORAK 3: Kad se brašno krčkanjem potopilo u vodu, skloniti mamaljugu sa vatre i snažnim pokretima mešati uz povremeno vraćanje na tihu vatru. Mešati sve dok se masa ne sjedini i sve grudvice nestanu.
KORAK 4: U pleh sa 2 kašike rastopljenog kajmaka staviti red mamaljuge, a preko njega poređati režnjeve slanine, ovčiji sir i pečeno jaje. Slagati red po red dok se ne utroši spremljena mamaljuga. Tada pleh ubaciti u zagrejanu rernu da se masa zapeče. Poslužiti dok je topla.
– Ukoliko ne nađete „pravo“ kukuruzno brašno (ono sa potočare), za vaš urbani ritam će vam dobro doći zamena – palenta ili kukuruzni griz, koji će bitno skratiti vreme pripreme.
– Mamaljuga će lepše i drugačije izgledati, ako ju skuvanu pakujete da se prohladi je u modlama različitih oblika.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Bundevara sa cimetom, za rad´ minulih vremena
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: