Fejžoada
Fejžoada; Foto: Kari / Alamy / Alamy / Profimedia

"Koji je glavni sastojak fejžoade?", pitanje je iz jučerašnje Potere.

Od ponuđenih odgovora bili su pasulj, krompir i kupus. Tačan je: pasulj.

Fejžoada (Feijoada) je i ime dobila po portugalskoj reči za pasulj – „feijão“. U pitanju je čorbasto jelo od crnog pasulja i mesa, koje je danas najpoznatije i najraširenije jelo u Brazilu.

Postoji mnogo verzija, dodaju se različiti sastojci i začini, ali u brazilskim je uvek osnova crni pasulj i kombinacija dimljenog i svežeg (svinjskog ili goveđeg) mesa. Kobasice su obavezan sastojak, a jelo se obično servira uz pirinač ili dinstano povrće.

U nastavku pogledajte pojednostavljeni recept za fejžoadu, mada se ne upuštajte u tu avanturu ako nemate strpljenja za ručak koji se krčka pet sati.

Sastojci

450 g crnog pasulja

4 kašike maslinovog ulja

450 g svinjske plećke

2 velika luka

1 glavica belog luka

450 g govedine

225 g svežih kobasica

450 g dimljene kobasice

3-4 lovorova lista

1 paradajz pire u konzervi

malo soli

Priprema

Crni pasulj prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji dok pripremate ostatak čorbe.

Pročitajte još:

Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i propržite svinjetinu. Kada meso porumeni, izvadite ga iz šerpe, ostavite sa strane. U lonac dodajte crni luk, propržite, posolite i dodajte beli luk. Dobro promešajte i dinstajte par minuta.

Dodajte nazad svinjetinu i ostalo meso, pa nalijte dovoljno vode da pokrije sve sastojke. Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite da se kuva sat vremena.
Crni pasulj procedite i dodajte u šerpu. Ostavite da se krčka dok pasulj ne omekša, oko sat i po.

Na kraju dodajte paradajz, dobro promešajte, posolite i krčkajte dok meso ne počne da se „raspada“, što će trajati oko dva sata, procenjuju autori sajta Simply recipes.

***

Bonus video: Domaćinske Priče – Čorbast pasulj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar