Foto: N1/Nikola Kojić

Šta spremate sutra?

Zapečene paprike sa sirom, kajmakom i kulenom, dimljena butkica sa kajmakom i krompirom, jagnjeća plečka sa povrćem i krempite – predlog je božićne trpeze koju je za čitaoce portala N1 pripremio Dragan Cvetković, šef kuhinje beogradskog restorana koji je drugu godinu zaredom dobio prestižnu Michelin preporuku.

„Odabrali smo jela kojima je sada sezona i koje u ovo doba godine nije teško nabaviti. Pečenje se već tradiconalno podrazumeva za Božić, zato smo predložili dimljenu butkicu i jagnjeću plećku, pa ko šta voli. Za desert smo izabrali krempite, jedan od omiljenih kolača u Srbiji, koji nije teško napraviti“, kaže Dragan koji je kuvarski zanat „pekao“ više od dve decenije.

Kako kaže, jela koja je preporučio omiljena su i među gostima restorana, a podelio je i recepte za predložena jela.

Foto: N1/Nikola Kojić

Zapečene pečene paprike sa sirom, kajmakom i kulenom

Sastojci za nadev:

– Pečene paprike 4 komada

– Kulen 100 gr

– Kravlji sir 100 gr

– Kajmak 100 gr

– Beli luk (količina po želji)

Masa za gratiniranje:

– Jaje

– Kisela pavlaka 200 gr

– Neutralna pavlaka 2 dl

– Peršun

– So, biber

Priprema:

Pomešati sir, kajmak, sitno seckani beli luk i sitno seckani kulen. Svaku pečenu papriku očistiti, napuniniti tim nadevom, smotati u oblik rolnice i poređati u pleh u kome će se peći.

Za masu za gratiniranje u posudu staviti jedno jaje (žicom ga izlupati), kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje i po želji peršun, so i biber. Masu preliti preko umotanih paprika i peći 15 minuta na 180-190 stepeni.

Jagnjeća plećka sa povrćem

Sastojci:

– Jagnjeća plećka oko 1,2 kg

– Krompir 1 kg

– Šargarepa 1 kg

– Senf

– Grančica ruzmarina

– Beli luk

Priprema:

Jagnjeću plećku usoliti, pobiberiti i premazati senfom. U pleh u kome pečemo plećku dodati krompir, šargarepu, beli luk i ruzmarin i sve to začiniti solju i biberom.

Naliti vodu da plećka ogrezne u njoj, prekriti folijom, dobro zatvoriti (da voda ne ispari) i peći četiri sata na 170-180 stepeni. Nakon toga skinuti foliju i vratiti pleh da se meso zapeče petnaestak minuta.

Dimljena butkica sa kajmakom i krompirom

Sastojci:

– Dimljena butkica od 1,2-1,5 kg

– Krompir 1 kg

– Slanina 150 gr

– Neutralna pavlaka 2 dl

– Kajmak 500 gr

– Slanina 150 gr

– Beli luk

– Peršun

– Hrskavi crni luk

Priprema:

Butkicu staviti da se kuva između 2 i 2,5 sata (u zavisnosti od veličine), odnosno dok koska ne počne lako da se odvaja od mesa.

Krompir staviti da se kuva. Kada se skuva, ohladiti ga i narendati na krupnije, zatim dodati seckanu slaninu, peršun i začine. Sve dobro izmešati i od te mase uz pomoć kalupa napraviti mini „pljeskavice“, koje ćemo zatim propržiti na tiganju.

Butkicu kada je skuvana odvojiti od kostiju i kože. U tiganju izdinstati beli luk, naliti pavlaku i dodati kajmak da se rastopi. Dodati očišćenju butkicu i pustiti da se ukrčka i sjedini sa kajmakom.

Na tanjir servirati „pljeskavice“ od krompira, a preko njih staviti komade butkice sa kajmakom i posuti hrskavim crnim lukom.

Pročitajte još:

Krempite

Sastojci:

– Mleko 1,5 l

– Šećer 300 gr

– Vanilin šećer 20 gr

– Kesica želatina

– Žumanca 5 komada

– Puding 2 kesice

– Gustin 50 gr

– Slatka pavlaka 500 ml

– Lisnato testo 500 gr

Priprema:

Mleko, šećer i vanil šećer prokuvati, pa u to dodati puding, gustin i žumanca, uz neprestano mešanje. Tada skloniti sa ringle i dodati želatin razmućen u malo vode. Sve zajedno sjediniti, procediti i ostaviti da se ohladi.

Posebno umutiti slatku pavlaku i na kraju ove dve mase lagano mešati da se sjedine i dobije kremasta masa.

Lisnato testo razvući oklagijom da bude tanko, izbockati na što više mesta i peći u rerni desetak minuta na 180 stepeni.

Posle toga filovati tako što na dno ide kora, zatim fil, pa opet kora, ponovo fil i na kraju još jedna kora.

***

Bonus video: Podvarak sa svinjskom butkicom i suvim šljivama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar