Ako su kod drugih paprike uvek ukusnije, razloge za to potražite u izboru smese mlevenog mesa ili načinu na koji pripremate pirinač.
Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok ga drugi kratko proprže na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan. Tajna ukusa može biti u izboru odgovarajuće vrste mesa, a da bi se bolje povezalo sa ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu da se krčkaju sa zaprškom ili u mešavini povrćne supe i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sos od paradajza.
Najbolje paprike za punjenje su one sa tankom opnom, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete sa drugim vrstama, ali ćete u tom slučaju dobiti sasvim drugačije jelo od onog koje tradicionalno spremaju mame i bake.
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se dodati i jaje. Čista junetina najčešće ispadne previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari radi sočnosti i arome dodaju i sitno seckanu slaninu.
#related-news_1
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava zapreminu, pa smesa može da iscuri, a paprike da popucaju. Na vrh nadeva možete staviti i kolutove paradajza jer će, osim što smesa neće ispadati iz paprike, aroma biti primamljivija.
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako tome dodate i masnoću iz nadeva i obilje zaprške, postoji rizik da zažalite što ste pojeli jednu više. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sos.
Razlog zašto su paprike kod komšija uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Ako izaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće biti sjajan. Najbolje je pirinač dodavati sirov u smesu ili ga kratko propržiti, odnosno propržiti na ulju ili svinjskoj masti, piše Pun kufer.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare