Foto: Christian Fischer / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusi dan posle pijane noći uvek posežu za solankom – tradicionalnom supom protiv mučnine, glavobolje i ostalih posledica preterane konzumacije alkohola.

U ovoj ruskoj supi, gotovo da nema čega nema – ona je miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina…

Osim toga ruska supa fino greje kad se spuste temperature.

Upravo su rasol i kiseli krastavci okosnice ovog specijaliteta na kašiku punog elektrolita i nežnog prema napaćenom želucu i probavi, piše Punkufer.

Pročitajte još:

Iako je Rusi obožavaju, pretpostavlja se da je kultna supa nastala davnih dana u Ukrajini – otprilike u 17. veku, a ime duguje soli.

Sastojci

700 ml vode

1 l mesnog temeljca

3 kisela krastavca

120 g maslina

1 veća šargarepa

1/2 manje glavice celera

70 g paradajza

450 g šunke

1 luk

2 kašike maslaca

1 i ½ kašike brašna

60 ml tečnosti od kiselih krastavaca

2 kašike kisele pavlake

kopar

peršun

1 i 1/2 kašičice soli

biber

limun

Priprema

Naseckajte kisele krastavce, masline, šargarepu, paradajz, šunku i luk. U velikom loncu zagrejte vodu i temeljac pa kad proključa dodajte seckane krastavce i nakon nekoliko minuta, masline i šunku.

Na maslacu popržite luk pa ubacite šargarepu i celer. Kad omekšaju dodajte brašno i kratko pržite, mešajući. Dodajte paradajz i tečnost od krastavaca, promešajte i ugasite vatru.

U lonac s supom ubacite povrće proprženo na luku. Dodajte so i biber pa kuvajte oko 10 minuta. Dodajte seckano začinsko bilje. Poslužite supu u tanjirima s kriškama limuna i prema želji, limunovog soka, kiselom pavlakom i začinskim biljem.

Savet: Umesto seckanog paradajya dodatati možete pire od paradajza ili koncentrat. Ako nemate šunke, poslužiće i kobasice, a ako ne jedete meso iskoristite povrćni temeljac umesto mesnog (i izostavite meso).

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar