ruska salata
Ruska salata; Foto: Karpova / Alamy / Alamy / Profimedia

"Iz Kafane sam dobila svoje uobičajene favorite, ćevape i gibanicu, ali ruska salata me je oborila s nogu. Nisam mogla da prestanem da je jedem", piše novinarka New Yourk Timesa u tekstu naslovljenom kao "Ponovno otkrivanje ruske salate". U ovom slučaju misli se na srpsku verziju koja se služi u restoranu Kafana na Menhetnu.

New York Times piše o srpskoj Kafani Vladimira Ocokoljića i njegove žene Maše kao mestu koje je od otvaranja 2008. uvek puno, ljudi čekaju na pločniku da se oslobodi mesto više, a svi sa prostora bivše Jugoslavije ga opisuju „kao kod kuće“. Poseban akcenat je na hrani, a u ovom zimskom periodu specijalitet je ruska salata. Znaju i Njujorčani šta je to, novinarka Gabrijel Hamilton u tekstu podseća da se to jelo u Rusiji zove Olivier salata, a da je popularno i u drugim zemljama. Ipak, priznaje da ovako „prefinjenu i osvežavajuću“ nikad nije jela.

„Jaje je bilo mekano, ne gumeno. Za jelo koje često ispadne gusto i lepljivo, ovo je bilo sočno. Odlična je mera povrća i krompira, a svi sastojci su iseckani na sitne, jednake kockice, što  salatu čini laganom, finom. Poslala sam mejl Maši da pitam da li je u pitanju možda neko drugo jelo, neki srpski specijalitet za koji nisam znala. Ali, uveravala me da je to ruska salata“, piše autorka.

Pročitajte još:

Vladimir joj je dao instrukcije za pripremu, ali bez preciznih mera.

„On samo kaže: Vrlo je jednostavno. Stavimo svega pomalo. Naseckaj sve na istu veličinu. Šunka. Kuvana šargarepa. Kuvani grašak. Kuvana jaja. Kiseli krastavci“, navodi Gabrijel, koja je rešila da malo improvizuje i kao srpske porodice ubaci neki „tajni sastojak“. Ona je u dresing dodala malo slanice od kornišona i uzela je drugu vrstu krompira od one koju joj je Vladimir preporučio.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar