Ratluk
Ratluk; Foto: COŞKUN AKŞEKERCİ / Panthermedia / Profimedia

Ratluk je u Turskoj i dalje omiljena poslastica, a mi vam danas donosimo recept za raskošan "sultanov ratluk".

City magazin podsetio je na tradiciju posluživanja ratluka uz kafu i dao priču o imenu i nastanku ratluka, ali i recept za bogati „sultanov ratluk“ kakav svi volimo da donesemo iz Turske.

Sastojci

180 g maslaca

8 kašika skrobnog brašna

650 ml mleka

10 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

naseckani orasi i pistaći

malo cimeta

kokosovo brašno

Priprema

U šerpi rastopiti maslac, pa kad se zagreje sipati brašno. Mešati 6-7 minuta, usuti mleko, sve vreme mešajući, dok se masa zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, mešajući na laganoj vatri.

Pročitajte još:

Kad se sve dobro sjedini, presuti u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta.

Ostaviti da se malo ohladi, pa iz smese kašikom vaditi količinu dovoljnu za kuglice. Kuglice rastanjiti na dlanu, staviti malo smese od naseckanih oraha i pistaća, sa dodatkom cimeta. Preklopiti, i oblikovati u kuglice ili valjke.

Uvaljati u kokosovo brašno, poređati na poslužavnik, i odložiti u frižider da se ohladi i stegne.

***

Bonus video: Slatka pita sa sirom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)