Šef kuhinje Žoel Robušon je tokom života više puta proglašen za kuvara veka, a restorani u kojima je radio su apsolutni rekorderi i imali su 32 Mišelin zvezdice.
Danas čak 12 restorana francuske kuhinje širom sveta nose ime Žoela Robušona, čoveka koji je ušao u istoriju kulinarstva. Prenosimo njegov recept za pire krompir koji je koristio i Entoni Burden.
Sastojci:
1kg žutog krompira
250 g hladnog nesoljenog putera
250 ml punomasne pavlake za kuvanje
krupna morska so
Priprema:
U velikoj šerpi prekrijte krompir s vodom i ostavite da proključa.
Dodajte 2 kašičice soli i ostavite da se krčka dok krompir ne mekša, oko 15 do 20 minuta. Dobro procedite i ostavite da odstoji u cediljci oko tri minuta.
Ispasirajte krompir, prebacite u veliku šerpu, kuvajte na umerenoj vatri mešajući drvenom varjačom, dok se krompir ne zagreje i ne počne da se puši, oko dva minuta, kada će početi da se lepi za dno.
Dodajte puter neprestano mešajući dok se ne sjedini. Dodajte neutralnu pavlaku za kuvanje i so i nastavite da mešate.
Služite odmah. Prijatno.