Krompir pire
Foto: Dmitrii Sytnik / Alamy / Alamy / Profimedia

Šef kuhinje Žoel Robušon je tokom života više puta proglašen za kuvara veka, a restorani u kojima je radio su apsolutni rekorderi i imali su 32 Mišelin zvezdice.

Danas čak 12 restorana francuske kuhinje širom sveta nose ime Žoela Robušona, čoveka koji je ušao u istoriju kulinarstva. Prenosimo njegov recept za pire krompir koji je koristio i Entoni Burden.

Sastojci:

1kg žutog krompira

250 g hladnog nesoljenog putera

250 ml punomasne pavlake za kuvanje

krupna morska so

Priprema:

U velikoj šerpi prekrijte krompir s vodom i ostavite da proključa.

Dodajte 2 kašičice soli i ostavite da se krčka dok krompir ne mekša, oko 15 do 20 minuta. Dobro procedite i ostavite da odstoji u cediljci oko tri minuta.

Ispasirajte krompir, prebacite u veliku šerpu, kuvajte na umerenoj vatri mešajući drvenom varjačom, dok se krompir ne zagreje i ne počne da se puši, oko dva minuta, kada će početi da se lepi za dno.

Dodajte puter neprestano mešajući dok se ne sjedini. Dodajte neutralnu pavlaku za kuvanje i so i nastavite da mešate.

Služite odmah. Prijatno.