Hleb sa semenkama.
Monasi u Hilandaru onima koji odu u ovu srpsku svetinju rado daju i svoje recepte ako zatraže. Jedan od njih je recept za hleb sa semenkama koji mi je brat nedavno doneo odatle.
1.200 g belog brašna tip 500
170-200 g pšeničnih mekinja
po 10 g, tj. po 2 kašičice smenki lana, susama, očišćenih semenki suncokreta, oljuštenih smenki bundeve
1 kesica od 10 g suvog kvasca
4 kašičice sitne morske soli
800 ml tople vode
Sve sastojke osim soli najpre dobro izmeštajte nasuvo. U toploj vodi rastvorite so i sipajte u smesu. U jednoj dubljoj posudi mesite onoliko da testo bude prilično glatko, dakle bez grudvica.
Prekrijte testo platnenom krpom, pa zatim najlonskom kesom i ostavite 40-50 minuta u zagrejanoj prostoriji, najbolje na oko 25 stepeni.
Kada naraste, još jednom premesite i ostavite opet da se udvostruči, oko 20 minuta.
Kada opet naraste, premesite i prepolovite u dve celine koje treba oblikovati u juftke (fino oblikovane kugle). Odmah zatim svaku jufku oklagijom razvucite na testo debljine oko 1 cm oblika kao za štrudlu, te ga onda polako i pažljivo, što tešnje, savijajte u veknu.
Dobijene vekne stavite u pleh ranije podmazan voskom i prekrijte platnenom krpom i najlonskom kesom da se testo ne suši. Ostavite na sobnoj temperaturi da narasta 30 do 40 minuta.
Nakon toga stavite hleb da se peče.
Testo radi dekoracije pre pečenja možete iseći nožem na dva ili tri mesta po vrhu. Hleb je poželjno pre pečenja premzati smesom koja se dobija tako što se u malo tople vode razmuti malo brašna i dva-tri prstohvata soli, a takođe radi boljeg ukusa može se posuti susamom.
Hleb pecite oko sat vremena na 220 stepeni, odnosno dok ne dobije svetlobraon boju.
Pre upotrebe ispečeni hleb treba prekriti platnenom krpom i najlonskom kesom da omekša oko pola sata ili, ako biste hrskavu koricu, ostavite ga nepokrivenog pola sata.