Spezzatino je popularno italijansko jelo nalik na gulaš, koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, jagnjetine, ovčetine ili svinjetine, piše sajt punkufer.hr.
Meso se seče na manje kocke, posipa brašnom, dinsta na masnoći s lukom i raznim povrćem, a onda kuva na niskoj temperaturi oko tri sata, dok meso ne omekša.
Ime je dobio po italijanskoj reči spezzattere, koja znači ‘narezan na male komade’. Nekada se posluživao čak i na tradicionalnim venčanjima između predjela na bazi testenine i glavnog jela.
Danas je nezaobilazan deo brojnih italijanskih domaćinstava koja ga poslužuju uz kuvanu palentu ili pire od krompira.
Recept za spezzatino:
1 kg junetine bez kosti
400 ml mesa
200 ml belog vina
½ kg narezanog luka
½ kg paprike
1 lovorov list
2 šake svežeg peršuna
maslinovo ulje
brašno za posipanje
so i biber po želji
Priprema:
1. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite komadiće mesa, koje ste prethodno posuli s nešto brašna.
2. Dinastajte 10 do 15 minuta, odnosno dok ne ispari sva tečnost iz mesa, a junetina ne dobije zlatnosmeđu koricu.
3. Polijte meso belim vinom i kuvajte sve zajedno desetak minuta, odnosno dok ne ispari sav alkohol.
4. Ubacite u lonac paprike narezane na trakice i meso, pa dinstajte sve zajedno nekoliko minuta. Posolite i stavite biber. Dodajte lovorov list.
5. U lonac ubacite luk naseckan na tanke trake, poklopite ga i pustite da se sve zajedno kuva bez mešanja oko dva do tri sata, odnosno dok meso ne postane mekano, a povrće se ne pretvori u umak.
6. Pred kraj kuvanja u lonac ubacite sitno naseckani peršun. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare