pita
Foto: MCT / Newscom / Profimedia

Sve sastojke verovatno već imate u kući.

Chess pie kolač je s američkog juga za koji se pretpostavlja da potiče iz Velike Britanije. Pravi se od testa i nadeva napravljenog od mleka, jaja i šećera.

Da bi se krem zgusnuo i stvrdnuo, u njega se obično dodaje kukuruzni skrob, a mnogi recepti sadrže i neku vrstu kiseline – poput limuna ili sirćeta, piše pun kufer.

Iako se direktno s engleskog prevodi kao šahovska pita, nema puno veze s tom igrom. Pretpostavlja se da je chess pie zapravo svojevrsna izvedenica iz cheese pie jer ukusom oponaša nadev torte sa sirom iako se u njenoj pripremi ne koristi ni gram sira.

Drugi veruju da ime potiče od starinskih ormara popularnih po imenu chest pie, u kojima su se držale pite pre nego što je izmišljen frižider.

Pročitajte još:

Sastojci:

200 g šećera

115 g omekšanog maslaca

60 ml punomasnog mleka

4 jajeta

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika sirćeta

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni.

Mikserom unutite maslac i šećer u glatku smesu.

Dodajte jaja, ekstrakt vanile, kukuruzni skrob, mleko, sirće i so i nastavite da miksate dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Preručite dobijeni nadev u pleh za pitu prečnika 22 cm i stavite u zagrejanu rernu na 55 do 60 minuta.

Ako ivice pite počnu da prebrzo tamne, zaštitite ih s nešto aluminijske folije.

Kada je pita ispečena, izvadite je iz rerne i pustite da se ohladi do kraja pre nego što je isečete i poslužite.

BONUS VIDEO: Čokoladni kolač sa džemom

Komentari

Svi komentari (0)