Ovo fenomenalno jelo prave i naši – vojvođanski Slovaci. I ne samo oni!
Slovaci su pravi majstori za testa u kombinaciji sa puterom, kravljim i ovčjim sirom. Njihov meki ovčji sir bryndza je zbog svog čudesnog ukusa veoma cenjen i poznat i izvan Slovačke.
Takva jela, poput fenomenalnih liptovskih jastučića prave i naši – vojvođanski Slovaci, pa je ovo božanstveno jelo, zahvaljujući njima poznato i kod nas. Veoma je ukusno i jednostavno za pripremu, pa vam ga toplo preporučujem.
1 kg krompira
250 g pšeničnog brašna-tip 400
1 žumance
puter
3 kašike vode
so
350 g sremskog sira ili mladog ovčijeg
1 žumance
biber
malo vlašca
1 kašika suvog začina
pavlaka
malo slanine
prezle
Izmešati za nadev oceđen sir, žumance, biber, iseckan vlašac i suvi začin.
Krompir skuvati u ljusci, oguliti, propasirati, dodati malo putera, oštro brašno, malo vode i so, pa umesiti testo.
Razviti testo (na brašnom posutoj površini) 3-4 mm debljine. Izrezati ga čašom na krugove i u svaki staviti pripremljeni nadev od sira, preklopiti testo i rubove preklopljenog testa pritisnuti viljuškom kako se kod kuvanja ne bi razdvajali.
Tako formirane jastučiće kuvati u manjim količinama (da ne bude gužva u loncu) i to u slanoj kipućoj vodi oko 15 minuta.
Jastučiće poslužiti prelivene pavlakom, proprženim kockicama slanine i na puteru kratko propečenim prezlama.
Uz jastučiće uvek biram roze, ali vi nećete pogrešiti ni ako odeberete neko dobro belo vino npr. iz sremačkog vinogorja. Traminac ili sila će biti pun pogodak.
Zamrzavanje
Jastučići se mogu zamrznuti i to nekuvani. Najbolje ih je staviti razmaknute na dasku ili poslužavnik i držati u zamrzivaču dva sata. Posle toga se pakuju u vrećice i vrate u zamrzivač gde mogu stajati tri meseca. Kada odlučite da ih pripremate, odmrznite ih kuvanjem u slanoj vodi 20-ak minuta. Završiti jelo do kraja prelivom pavlake, propržrene slaninice i prezli.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: