Bujon od kostiju Foto: Alamy / Profimedia

Utešna i topla tokom hladnih dana, supa može biti i izuzetno hranljiva. Povrće, pasulj, bujon i drugi sastojci čine ovu namirnicu bogatom vlaknima, mineralima i hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje srca, imunitet, pa čak i regulaciju telesne težine.

Jedna domaća supa godinama važi za najzdraviju.

Bujon od kostiju

Bujon od kostiju pravi se dugim kuvanjem kokošjih ili goveđih kostiju sa povrćem poput luka i šargarepe, uz malo sirćeta. Ovaj napitak bogat je zdravim proteinima, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, što ga čini odličnim saveznikom zdravih kostiju. Istraživanja takođe pokazuju da bujon od kostiju ima antiinflamatorna svojstva i da pomaže zdravlju creva.

Jedna porcija obično sadrži jednu do dve šolje procedjenog bujona.

1. Podrška zglobovima

Bujon od kostiju sadrži kolagen, koji može pomoći u regeneraciji zglobova i ublažavanju bolova kod artritisa. Kolagen je protein koji gradi strukturu kože, kostiju, tetiva i ligamenata. Mnogi bujoni se prave sa lekovitim začinima poput kurkume, koja smanjuje upale i doprinosi boljoj pokretljivosti zglobova. Pokazano je da kurkumin iz kurkume ublažava bol i poboljšava funkciju kolena kod osoba sa osteoartritisom.

Većina istraživanja, međutim, odnosi se na kolagenske suplemente, a ne na sam bujon. Takođe, bujon obično sadrži manje aminokiselina (kao što su glicin i prolin) nego kolagenski dodaci, a upravo su aminokiseline građevinski blokovi proteina.

2. Podrška zdravlju creva

Bujon od kostiju sadrži aminokiselinu glutamin, koja pomaže u održavanju strukture i funkcije sluzokože creva i smanjuje upalne procese u digestivnom sistemu.

Iako su studije o glutaminu i mikrobiomu ograničene, poznato je da unos glutamina iz prirodnih izvora proteina može biti koristan i bezbedan. Bujon od kostiju predstavlja hranljivu i protivupalnu alternativu u odnosu na prerađene izvore proteina poput suhomesnatih proizvoda.

3. Bogat proteinima

Bujon od kostiju je relativno bogat proteinima. Dovoljan unos proteina pomaže metabolizmu, građenju i obnovi ćelija, jača imunitet i pomaže telu da se brani od virusa i bakterija.
Količina proteina u bujonu varira u zavisnosti od toga kako se priprema ili od proizvođača. Proizvodi koji se prodaju imaju različite preporučene porcije, pa to utiče na brojke na deklaraciji.

Pročitajte još

4. Izvor visokokvalitetnih proteina

Bujon sadrži velike količine kolagena, najzastupljenijeg proteina u ljudskom telu. U poređenju sa običnim supama ili fondovima, bujon od kostiju sadrži znatno više proteina jer se dugim kuvanjem iz kostiju oslobađa više hranljivih materija.

Jedna porcija pilećeg bujona ima oko 4,8 grama proteina, dok bujon od kostiju sadrži oko 10 grama.

5. Može poboljšati elastičnost kože

Sa starenjem, telo prirodno proizvodi manje kolagena, što dovodi do bora i gubitka elastičnosti kože.

Iako su istraživanja fokusirana pre svega na suplemente kolagena, postoje dokazi da on pomaže zaceljivanju kože i usporava znake starenja. Ipak, da bi se osetio efekat, kolagen – pa samim tim i bujon od kostiju mora se konzumirati redovno i dugoročno. Povremena šolja bujona neće izbrisati bore, ali se rezultati mogu primetiti nakon oko osam nedelja redovnog unosa.

6. Izvor elektrolita

Bujon od kostiju sadrži elektrolite minerale koji održavaju ravnotežu tečnosti u organizmu. U bujonu se mogu naći natrijum, kalijum i kalcijum.

Ovi minerali regulišu važne funkcije, poput:

  • Hidratacije ćelija
  • Mišićnih kontrakcija
  • Prenosa impulsa između mozga i nervnih ćelija

Hranljive vrednosti 

  • Kalorije: 79,2 kcal
  • Masti: 0,5 g (0,6% dnevne vrednosti)
  • Natrijum: 451 mg (19,6% dnevne vrednosti)
  • Ugljeni hidrati: 4,9 g (1,8% dnevne vrednosti)
  • Proteini: 10 g (20% dnevne vrednosti)

Kako napraviti bujon od kostiju

Bujon od kostiju Foto: Yuliya Furman / Alamy / Profimedia

Iskoristite kosti od kuvane piletine, govedine ili ribe (možete ih dobiti i u mesari).

  • Stavite ih u veliki lonac.
  • Dodajte povrće po želji beli luk, šargarepu, luk, celer.
  • Ubacite 2 lovorova lista.
  • Nalijte vodu da prekrije sastojke.
  • Dodajte so i 1–2 kašike jabukovog sirćeta.
  • Poklopite i kuvajte lagano 12–24 sata.
  • Procedite i ostavite da se ohladi.
  • Čuvajte u frižideru do 4 dana, a u zamrzivaču do 3 meseca.

Rizici

Kao i mnoge gotove supe, i bujon od kostiju može imati visok sadržaj natrijuma. Birajte one koji sadrže manje od 20% dnevne vrednosti za so, ili pripremajte svoj kod kuće. Ovo je posebno važno za osobe sa povišenim krvnim pritiskom.

Neka istraživanja ukazuju da bujon može sadržati i tragove teških metala, poput olova, ali se smatra da je umerena konzumacija bezbedna.

Izvor: Health

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare