Aioli
Aioli; Foto: Katerina Solovyeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Aioli sos ide uz sve, a možete ga spremiti za 10 minuta.

Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za sos na bazi belog luka u kojem se uživa širom Mediterana, a posebno ga vole u Provansi i Kataloniji.

„Otmeni majonez“, kako ga nazivaju na severoistoku Pirinejskog poluostrva služi se uz krompir, meso, ribu.

Aioli zaista liči na majonez jer se pravi od sirovih žumanaca i ulja, samo što je obavezno maslinovo ulje. Osim toga se dodaje limunov sok – i ponekad malo senfa. Aïoli doslovno znači ulje i beli luk – „ail“ je beli luk na francuskom.

Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više veštine, možete malo i „varati“ pa napraviti jednostavniju verziju s gotovim majonezom. Otmeni majonez poslužite uz pečeni krompir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuvano povrće ili pržene lignje i ribu. Po želji možete dodati i chilli ili šafran.

Sastojci:

5 srednjih češnjeva belog luka

2 kašičice limunovog soka, po ukusu

½ šoljice kvalitetnog majoneza

so

Po želji: ¼ kašičice senfa

Pročitajte još:

Priprema:

U maloj posudi pomešajte izgnječeni beli luk i limunov sok tako da se sjedine u smesu, posolite i pustite da odstoji 10 minuta. Mrežastu cediljku položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite smesu i protisnite kako bi izašlo što više soka. Ono što ostane možete baciti.

Umešajte majonez u sok od limuna i luka. Probajte i po potrebi dodajte još majoneza ili senf. Aioli čuvajte u frižideru.

***

Bonus video: Pileći bataci u sosu od meda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar