Big mek
Big mek; Foto: Matthew Ashmore / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve sastojke verovatno već imate.

Čuveni Mekdonaldsov (McDonald’s) hamburger „big mek“ (Big Mac) se pravi od tri komada peciva, dve pljeskavice, zelene salate, sira, kiselih krastavaca, luka i posebnog sosa koji mu je dao karakterističan šmek.

Big mek je, doduše ne baš pod tim imenom, prvi put predstavljen u Pitsburgu još 1967. godine, ali navodno je sve do 2012. recept za neobičan sos bio strogo čuvana poslovna tajna.

Međutim, te 2012. Den Kudro, glavni kuvar Mekdonaldsa, objavio je YouTube video u kojem je otkrio kako izgleda pravljenje big meka u kućnoj varijanti, a između ostalog i recept za preliv. Ispostavilo se da nema nikakvih egzotičnih sastojaka i da gotovo svako može da napravi taj specijalni sos od proizvoda i začina koje uvek ima kod kuće.

Big mek sos se pravi od kupovnog majoneza, reliša od kiselih krastavaca, senfa umućenog sa malo vinskog sirćeta, belog luka u prahu, crnog luka u prahu i slatke mlevene paprike. U nastavku pogledajte tačne mere.

Recept za big mek sos

Sastojci

120 g majoneza

60 greliša od krastavaca

1 kašika + 1½ kašičica senfa

1 kašičica belog vinskog sirćeta

½ kašičice slatke mlevene paprike

⅓ kašičice belog luka u prahu

⅓ kašičice crnog luka u granulama (prahu)

Priprema

Sve sastojke dobro umešati i idealno bi bilo da sos ostavite da prenoći u frižideru, kako bi se ukusi potpuno stopili. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru – može da traje i do dve nedelje.

Recept za reliš od krastavaca

Za slučaj da vas je zbunio ovaj sastojak, reliš od krastavaca možete takođe brzo i jednostavno sami da napravite, mada možete koristiti i obične kisele krastavčiće sitno naseckane.

Pročitajte još:

Za reliš stavite u električnu seckalicu četiri velika kisela krastavca, kratko miksajte, a onda dodajte kašičicu šećera i ⅔ kašičice cimeta u prahu. Miksajte još malo, treba da dobijete grubo mlevenu smesu.

U nju umešajte pola kašičice ljutog senfa, kašićicu semenki slačice, kašiku belog vinskog sirćeta, ⅔ kašičice luka u granulama i malo bibera.

Pustite da se marinira na sobnoj temperaturi sat vremena, pa proverite ukus i po potrebi dodajte začina. Sipajte u teglu i držite u frižideru.

Još jednostavnija verzija domaćeg „big mek“ sosa

Na internetu se danas može naći mnogo verzija recepta za sos koji će biti gotovo isti kao Mekdonaldsov i kojim možete da obogatite različita jela. U jednoj od najjednostavnijih, sitno iseckajte tri kisela krastavca na kockice, i umešajte s 2 kašičice senfa, 3 kašičice majoneza, 5 kašičica kečapa, 1 kašičicom mlevene slatke paprike, 1/2 kašičice belog luka u prahu. Ukus bi trebalo da bude gotovo isti.

***

Bonus video: Pileći bataci u sosu od meda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)