Foto: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

Zima ima miris cimeta - a zna se da se taj začin najbolje slaže sa jabukama i orasima. Ovi sastojci su idealni za kolač koji će vam zagrejati hladne dane.

Andrea Cukrov, autorka bloga Cukar, ima savršen recept za kocke sa jabukom, cimetom i pekan orasima.

Njen recept prenosimo sa portala „24 sata“.

Sastojci

160 g maslaca

140 g pirea/maslaca od jabuka – ovde možete pronaći recept za ovaj sastojak.

300 g smeđeg šećera

dva velika jaja

jedan štapić vanile, izmrvljen

280 g brašna

jedna kašičica praška za pecivo

dve kašičice cimeta

četvrtina kašičice muškatnog oraščića

prstohvat soli

dve jabuke, crvene

50 g pekan oraha

kolač s jabukama
Foto: Shutterstock

Za glazuru:

 tri kašike maslaca

dve kašike javorovog sirupa

150 g šećera u prahu

polovina kašičice cimeta

prstohvat soli

Priprema

Maslac stavite u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuva dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre.

Pročitajte još:

Dodajte pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promešajte i ostavite pet minuta da se ohladi. Zatim umešajte jaja, vanilu, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.

Sve promešajte tako da se sastojci prožmu, ali nemote da preterate s mešanjem.  Smesu rasporeditr u dublji lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje.  Jabuke operite, skinite koru po želji i zatim  ih iseckajte na kockice. Orahe grubo naseckajte. U činiji pomešajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom.

Rasporedite ovako pripremljene jabuke na smesu za kolač.  Pecite sve u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 25-30 minuta. Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi, a za to vreme pripremite glazuru.

Maslac stavite u lonac debljeg dna pa ga rastopite nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuva dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre. Onda mu dodajte javorov sirup, šećer u prahu, cimet i so. Ovom glazurom prošarajte pečeni kolač.

Prijatno!

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar