Zima ima miris cimeta - a zna se da se taj začin najbolje slaže sa jabukama i orasima. Ovi sastojci su idealni za kolač koji će vam zagrejati hladne dane.
Andrea Cukrov, autorka bloga Cukar, ima savršen recept za kocke sa jabukom, cimetom i pekan orasima.
Njen recept prenosimo sa portala „24 sata“.
Sastojci
160 g maslaca
140 g pirea/maslaca od jabuka – ovde možete pronaći recept za ovaj sastojak.
300 g smeđeg šećera
dva velika jaja
jedan štapić vanile, izmrvljen
280 g brašna
jedna kašičica praška za pecivo
dve kašičice cimeta
četvrtina kašičice muškatnog oraščića
prstohvat soli
dve jabuke, crvene
50 g pekan oraha
Za glazuru:
tri kašike maslaca
dve kašike javorovog sirupa
150 g šećera u prahu
polovina kašičice cimeta
prstohvat soli
Priprema
Maslac stavite u lonac debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuva dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre.
Dodajte pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promešajte i ostavite pet minuta da se ohladi. Zatim umešajte jaja, vanilu, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.
Sve promešajte tako da se sastojci prožmu, ali nemote da preterate s mešanjem. Smesu rasporeditr u dublji lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Jabuke operite, skinite koru po želji i zatim ih iseckajte na kockice. Orahe grubo naseckajte. U činiji pomešajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom.
Rasporedite ovako pripremljene jabuke na smesu za kolač. Pecite sve u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 25-30 minuta. Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi, a za to vreme pripremite glazuru.
Maslac stavite u lonac debljeg dna pa ga rastopite nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuva dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre. Onda mu dodajte javorov sirup, šećer u prahu, cimet i so. Ovom glazurom prošarajte pečeni kolač.
Prijatno!
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: