Foto: Viktor Fischer / Alamy / Profimedia

Treba vam jedan sastojak.

Bilo da pravite umake od mlevenog mesa, punite povrće smesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom, savetuje šef i autorka gastro tema Sara Tejn.

„Na 450 grama mlevenog mesa dodajte ¼ kašike sode bikarbone i ostavite tako meso 15 minuta pre pripreme“, savetuje Sara, prenosi Večernji.

Pročitajte još:

„Mlevena junetina tokom pečenja ispušta puno tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuvari rešavaju tu teškoću pečenjem mlevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rešava taj problem“, kaže Sara dodajući kako se u osnovi radi o tome da viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim time gubitak tečnosti.

„Osim s junetinom, trik bi trebao raditi i s ćuretinom, piletinom, janjetinom ili čak kobasicama“, kaže Sara te dodaje kako soda bikarbona ne samo da sprečava ispuštanje tečosti nego čini meso sočnim i mekanim bez gumene teksture.

Tečnosti će ipak biti, ali većim delom se radi o otopljenoj masnoći, piše portal The Kichn.

***
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče Njoke sa junećim sosom – 21.06.2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar