kačamak
Kačamak; Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Sa kajmakom, sirom, mlekom ili pretopom, kačamak je jelo koje u sveskama recepata užičkih domaćica zauzima posebno mesto.

Nije nepoznato da je projino brašno zdravo, niti da se od njega može spremiti čitav spektar zdravih i ukusnih obroka. Poznato je i da se kačamak ne sprema samo u Srbiji, posebno ne samo u njenim zapadnim krajevima.

Domaćice iz užičkog kraja kažu da su njihovi recepti posebni. Da li zbog finalne “dekoracije” u vidu užičkog sira, kajmaka ili pretopa ili zbog načina spremanja, znaju samo oni koji su degustirali ovo jelo spremljeno po receptu iz bakinog starog kuvara, piše Danas.

Istina, bake su taj, užički kačamak spremale bez recepta, ako treba i žmureći, a okvirne mere zapisale su kao pomoć narednim pokolenjima. Tako u starim, ručno pisanim “kuvarima” užičkih unuka piše da u šerpu treba sipati četiri šolje posoljene vode, a zatim sačekati da ona proključa.

U ključalu vodu se postepeno sipa projimo brašno, obavezno uz stalno mešanje – da jelo ne bi zagorelo i da se ne bi stvorile grudvice.

Narednih petnaestak minuta, sledi fizički posao, odnosno stalno mešanje, dok se kačamak kuva na nižoj temperaturi, ili kako u staroj svesci piše “umerenoj vatri”.

Kačamak je kuvan kada se smesa zgusne i kada se za vreme mešanja može videti dno šerpe.

Većina recepata za kačamak od belog projinog brašna se tu završava. Ipak, užički kačamak u ovom trenutku polako počinje da gubi svoja dijetalna svojstva.

Načina je više, a najstariji podrazumeva jako zagrejanu jednu kašiku masti, kojom se jelo preliva, a zatim se sve sjedini.

Pročitajte još:

Drugi recept, možda najčešći u užičkom kraju, kaže da kačamak nije pravi ako se ne služi u kombinaciji sa kajmakom ili sirom.

Treći način je zalivanje punomasnim mlekom, a četvrti, najdraži onima koje broj kalorija ne brine je pretop, koji potpuno menja nutrutivnu vrednost ovog starinskog jela.

Uz njega se pije mleko ili jogurt, a ko odluči da kačamak konzumira sa pretopom, pije se i voda, i to dugo, tokom celog dana. Zapravo, i taj kačamak može se raspšorediti za ceo dan – ujutru sa kajmakom, za ručak s pretopom, a kao slatka užina – onaj sa slatkim mlekom…

***

Bonus video: Slatki kačamak

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram