Možda ćete biti iznenađeni da je jedan od najvećih krivaca za trovanje hranom kuvani pirinač.

Bez obzira da li pripremate obrok ili imate ostatke pirinča, mala je šansa da se možete otrovati hranom od pirinča koji stoji u frižideru nekoliko dana.

Ako umesto toga bacite pirinač star tri dana, mogli bi da se spasite nekih stomačnih problema.

Zašto postoji rizik od trovanja hranom od ostataka pirinča?

Sve vrste nekuvanog pirinča mogu sadržati spore Bacillus cereus, bakterije koja može izazvati gastrointestinalne bolesti kao što su povraćanje ili dijareja. Spore su otporne na toplotu i ne uništavaju se kuvanjem.

Kako se pirinač hladi i ulazi u zonu opasne hrane između četiri i 60 stepeni Celzijusa, bakterije počinju brzo da se razmnožavaju. Postoji oko 63.400 slučajeva trovanja hranom Bacillus cereus u SAD svake godine, prema podacima klinike Klivlend.

Visok rizik od trovanja hranom se javlja kada se pirinač ostavi van frižidera duže od sat vremena – tada se spore bakterija mogu umnožiti.

Bakterije nisu problem ako odmah pojedete pirinač. Bolest je mnogo češća od konzumiranja pirinča koji je nekoliko sati ostavljen na sobnoj temperaturi, ohlađen i pojeden nekoliko dana kasnije. Ako vaš pirinač stoji dva sata na sobnoj temperaturi ili jedan sat na 32 stepena Celzijusa, trebalo bi ga baciti, prema Food Networku.

Pročitajte još:

Koji je najbolji način čuvanja pirinča da biste izbegli trovanje hranom?

Da biste sprečili trovanje hranom, trebalo bi da ohladite ostatke pirinča ubrzo nakon što završite sa kuvanjem (NHS preporučuje da ga čuvate „idealno u roku od sat vremena“).

Međutim, pazite da ne stavite vruću posudu sa hranom u frižider, jer to može podići temperaturu druge hrane i dovesti do razvoja bakterija.

Food Network preporučuje da raspodelite velike količine pirinča u manje činije i hlađenje pirinča na sobnoj temperaturi.

NHS preporučuje da pirinač čuvate u frižideru do podgrevanja jedan dan, dok aplikacija FoodKeeper američkog Ministarstva poljoprivrede kaže da kuvani pirinač možete čuvati četiri do šest dana u frižideru.

Food Network kaže da možete da nastavite da zagrevate pirinač tri do četiri dana koliko je čuvan na hladnom, dok NHS ne preporučuje podgrevanje više od jednom.

Koji je najsigurniji način da se zagreje ostatak pirinča?

Ako planirate da ponovo zagrejete pirinač, uverite se da je pirinač iz mikrotalasne pećnice ili šporeta vruć sa unutrašnjom temperaturom od 75 stepeni Celzijusa.

I sledeći put kada poželite pirinač, ograničite količinu koju napravite na ono što vi i vaši najmiliji planirate da pojedete tog dana, prenosi N1 Zagreb.