Nije kao nekad, ali ko nas je sve uzavrelo od priprema za zimu. Bar je tako u krugu mojih poznanika. Svi su u nekoj akciji: Ostavljaju turšiju, kuvaju paradajz, spremaju ajvar. Kupus može još da sačeka.
Zimnica je, ne samo jedan od najkarakterističnijih delova naše balkanske kuhinje, već i deo mentaliteta ovog podneblja. Uprkos velikoj industrijskoj ponudi mnogi je spremaju sami po sopstvenim, već oprobanim ili nasleđenim receptima. Kažu, baš kao i ja „domaće je domaće“! I po ukusu i za zdravlje. Katkada to postaje i luksuz, sobzirom na visoke cene povrća na pijacama. Ali „domaće je domaće“.
3 kg kornišona
3 kg zelenog paradajza
3 kg zelene roga paprike
2 kg karfiola
2 kg šargarepe
4 glavice belog luka,
3 korena rena
½ kg soli
200 g šećera
oko 10 l vode
listovi vinove loze, višnje i celera
KORAK 1: Izaberite zdrave plodove za koje je bolje da ne budu pootpuno zreli nego prezreli. Očistiti ih i dobro oprati (najbolje četkicom). Paradajz i krastavce probušiti viljuškom na 2-3 mesta, a karfiol iskidati na krupne komade (cvetove). Paprikama samo skratiti petlje, zaseći ih nožem na vrhu, a beli luk nije potreno ljuštiti.
KORAK 2: Povrće slagati u bure, ravnomerno i po malo od svakog. Odozgo sve prekriti listovima loze, višnje i celera.
KORAK 3: Pomešati vodu, so i šećer pa dovesti do ključanja, pa ostaviti da se ohladi. Nasuti mlačkastu salamuru da povrće potpuno ogrezne i da ne bi isplivalo staviti odozgo plastičnu rešetku, pritisnuti je kamenom, pa burence zatvotiti njegovim poklopcem. Sutradan proveriti i ako je potrebno doliti još presolca. Držati na mračnom i hladnom mestu. Turšija je spremna za oko 3 sedmice, a do tada je dobro vodu iz bureta pretočiti nekoliko puta.
Kod nabavke vodite računa: da krastavac bude dužine od 10 – 15 cm i tako čvrst, da kad se lomi lepo pukne kao grana; da je karfiol što belji, ni slučajno žut ili žućkast; da je paprika zdrava
i bez ikakvih fleka ili mekanih delova; da povrće ne bude prezrelo.
Ukoliko se ipak desi da povrće ne bude zdravo i dovoljno kvalitetno, ili temparatura u kojoj burence stoji previsoka, može se desiti da Vam turšija smekša i počne gubiti čvrstinu. Kada to primetite reagujte dodavanjem konzervansa, prema uputstvu na kesici.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Majstor amater: Pliva 4 puta – ah taj ORLI SMUĐ !!!
***
Bonus video: Već viđeno
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: