Tursija Majstor amater
Turšija Foto:Shutterstock

Nije kao nekad, ali ko nas je sve uzavrelo od priprema za zimu. Bar je tako u krugu mojih poznanika. Svi su u nekoj akciji: Ostavljaju turšiju, kuvaju paradajz, spremaju ajvar. Kupus može još da sačeka.

Zimnica je, ne samo jedan od najkarakterističnijih delova naše balkanske kuhinje, već i deo mentaliteta ovog podneblja. Uprkos velikoj industrijskoj ponudi mnogi je spremaju sami po sopstvenim, već oprobanim ili nasleđenim receptima. Kažu, baš kao i ja „domaće je domaće“! I po ukusu i za zdravlje. Katkada to postaje i luksuz, sobzirom na visoke cene povrća na pijacama. Ali „domaće je domaće“.

Tursija Majstor amater
Turšija Foto:Vladislav Mitić

O AUTORU:

Sastojci:

3 kg kornišona

3 kg zelenog paradajza

3 kg zelene roga paprike

2 kg karfiola

2 kg šargarepe

4 glavice belog luka,

3 korena rena

½ kg soli

200 g šećera

oko 10 l vode

listovi vinove loze, višnje i celera

Tursija Majstor amater
Turšija Foto:Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Izaberite zdrave plodove za koje je bolje da ne budu pootpuno zreli nego prezreli. Očistiti ih i dobro oprati (najbolje četkicom). Paradajz i krastavce probušiti viljuškom na 2-3 mesta, a karfiol iskidati na krupne komade (cvetove). Paprikama samo skratiti petlje, zaseći ih nožem na vrhu, a beli luk nije potreno ljuštiti.

KORAK 2: Povrće slagati u bure, ravnomerno i po malo od svakog. Odozgo sve prekriti listovima loze, višnje i celera.

KORAK 3: Pomešati vodu, so i šećer pa dovesti do ključanja, pa ostaviti da se ohladi. Nasuti mlačkastu salamuru da povrće potpuno ogrezne i da ne bi isplivalo staviti odozgo plastičnu rešetku, pritisnuti je kamenom, pa burence zatvotiti njegovim poklopcem. Sutradan proveriti i ako je potrebno doliti još presolca. Držati na mračnom i hladnom mestu. Turšija je spremna za oko 3 sedmice, a do tada je dobro vodu iz bureta pretočiti nekoliko puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Savet uz ovaj recept

Kod nabavke vodite računa: da krastavac bude dužine od 10 – 15 cm i tako čvrst, da kad se lomi lepo pukne kao grana; da je karfiol što belji, ni slučajno žut ili žućkast; da je paprika zdrava
i bez ikakvih fleka ili mekanih delova; da povrće ne bude prezrelo.

Ukoliko se ipak desi da povrće ne bude zdravo i dovoljno kvalitetno, ili temparatura u kojoj burence stoji previsoka, može se desiti da Vam turšija smekša i počne gubiti čvrstinu. Kada to primetite reagujte dodavanjem konzervansa, prema uputstvu na kesici.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Majstor amater: Pliva 4 puta – ah taj ORLI SMUĐ !!!

***

Bonus video: Već viđeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar