Svinjske nogice u saftu meke, lepljive, preukusne - gurmanska poslastica bez premca, a za prave sladokusce vrh vrhova. Najbolji su.
Ali, da se ne ogrešimo, tu su i škembići u saftu. Između ova dva neverovatna gurmanska specijaliteta mrtva je trka.
4 veća sveža svinjska papka (nogice)
1 juneći rep
1 dimljena svinjska butkica (oko ½ kg)
3-4 lista lovora
10-tak zrna bibera
2 kašike soli
1 cela glavica luka
*
4 srednje glavice crnog luka – sitno iseckane
2-3 šargarepe iseckanu na kockice
1 koren peršuna iseckan na kockice
1 manji koren celera iseckan na kockice
*
2-3 kašike brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica mlevenog bibera
4–5 čena izgnječenog belog luka
3-4 čena iseckanog belog luka
oko 1 l vode
1 veza peršuna
KORAK 1: svinjske papke (nogice) dodatno očistiti uskim oštrim nožem i zaseći po dužini. Dodatno očistiti i juneći rep pa ga zajedno sa papcima, spustiti u ključalu vodu da se kuvaju 10-tak minuta. Posle toga, tu vodu baciti.
KORAK 2: U veći lonac spustiti već kratko prokuvane papke i rep, pa dodati butkicu, 1 glavicu crnog luka, lovor, biber u zrnu i so. Naliti novom vodom da sve ogrezne i kuvati na laganoj vatri oko 3 sata, uz dodavanje po malo vode koja ispari. Ako se koristi ekspres lonac dužina kuvanja će se skratiti najmanje za pola. Meso je kuvano kada potpuno smekša i počne da se odvaja od kosti. Tada skinuti sa vatre i ceđenjem odvojiti fond (tekućinu) od mesa, krupnije kosti povaditi i baciti, a mast sa površine pokupiti i staviti u šerpu za dinstanje.
KORAK 3: Na zagrejanu mast dodati sitno naseckan crni luk i dinstati ga oko pola sata dodajući po malo fonda u kojem su se nogice kuvale. Kada se luk raskuvao i potpuno omekšao ubaciti i povrće iseckano na kockice (šargarepa, peršun, celer) i uz stalno dodavanje fonda dinstati sve još 20-tak minuta.
KORAK 4 – zaprška: U izdinstano povrće nasuti brašno i uz mešanje ga propržiti nekoliko minuta, pa dodati biber, slatku i ljutu alevu papriku i izgnječen beli luk. Kratko sve propržiti, tek toliko dok luk ne zamiriši, pa sipati sav fond (ukoliko ga je još ostalo) i vodu.
KORAK 5: Zapršku nalivenu vodom zagrejati i kad počne lagano da vri, u nju dodavati kuvane nogice, rep i kolenicu. Zatim sve krčkati na tihoj vatri oko pola sata uz mešanje da ne bi zagorelo. U međuvremenu dodati još 3-4 čena iseckanog belog luka. Dodavanjem vode ili ukuvavanjem regulisati gustinu safta koji na kraju ne sme biti čorbast i vodnjikav, već odmereno gust i lepo kremkast. Na kraju papke skinuti sa vatre i obilato posuti svežim listom peršuna.
Kada je kapljica u pitanju, moji prijatelji – gurmani su jedinstveno zadovoljni domaćom sremačkom lozom, ali kada „navale“ na papke podeljeni su u dva tabora. Jedni uživaju u mom domaćem roseu, a drugi – hmeljaši u „pivi“ iz grada mog rođenja.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Slane palačinke za malog i velikog čoveka
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare