Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Svinjske nogice u saftu meke, lepljive, preukusne - gurmanska poslastica bez premca, a za prave sladokusce vrh vrhova. Najbolji su.

Ali, da se ne ogrešimo, tu su i škembići u saftu. Između ova dva neverovatna gurmanska specijaliteta mrtva je trka.

Sastojci

4 veća sveža svinjska papka (nogice)

1 juneći rep

O autoru:

1 dimljena svinjska butkica (oko ½ kg)

3-4 lista lovora

10-tak zrna bibera

2 kašike soli

1 cela glavica luka

*

4 srednje glavice crnog luka – sitno iseckane

2-3 šargarepe iseckanu na kockice

1 koren peršuna iseckan na kockice

1 manji koren celera iseckan na kockice

*

2-3 kašike brašna

1 kašika aleve paprike

1 kašičica ljute tucane paprike

1 kašičica mlevenog bibera

4–5 čena izgnječenog belog luka

3-4 čena iseckanog belog luka

oko 1 l vode

1 veza peršuna

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: svinjske papke (nogice) dodatno očistiti uskim oštrim nožem i zaseći po dužini. Dodatno očistiti i juneći rep pa ga zajedno sa papcima, spustiti u ključalu vodu da se kuvaju 10-tak minuta. Posle toga, tu vodu baciti.

KORAK 2: U veći lonac spustiti već kratko prokuvane papke i rep, pa dodati butkicu, 1 glavicu crnog luka, lovor, biber u zrnu i so. Naliti novom vodom da sve ogrezne i kuvati na laganoj vatri oko 3 sata, uz dodavanje po malo vode koja ispari. Ako se koristi ekspres lonac dužina kuvanja će se skratiti najmanje za pola. Meso je kuvano kada potpuno smekša i počne da se odvaja od kosti. Tada skinuti sa vatre i ceđenjem odvojiti fond (tekućinu) od mesa, krupnije kosti povaditi i baciti, a mast sa površine pokupiti i staviti u šerpu za dinstanje.

KORAK 3: Na zagrejanu mast dodati sitno naseckan crni luk i dinstati ga oko pola sata dodajući po malo fonda u kojem su se nogice kuvale. Kada se luk raskuvao i potpuno omekšao ubaciti i povrće iseckano na kockice (šargarepa, peršun, celer) i uz stalno dodavanje fonda dinstati sve još 20-tak minuta.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 4 – zaprška: U izdinstano povrće nasuti brašno i uz mešanje ga propržiti nekoliko minuta, pa dodati biber, slatku i ljutu alevu papriku i izgnječen beli luk. Kratko sve propržiti, tek toliko dok luk ne zamiriši, pa sipati sav fond (ukoliko ga je još ostalo) i vodu.

KORAK 5: Zapršku nalivenu vodom zagrejati i kad počne lagano da vri, u nju dodavati kuvane nogice, rep i kolenicu. Zatim sve krčkati na tihoj vatri oko pola sata uz mešanje da ne bi zagorelo. U međuvremenu dodati još 3-4 čena iseckanog belog luka. Dodavanjem vode ili ukuvavanjem regulisati gustinu safta koji na kraju ne sme biti čorbast i vodnjikav, već odmereno gust i lepo kremkast. Na kraju papke skinuti sa vatre i obilato posuti svežim listom peršuna.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Vinska preporuka

Kada je kapljica u pitanju, moji prijatelji – gurmani su jedinstveno zadovoljni domaćom sremačkom lozom, ali kada „navale“ na papke podeljeni su u dva tabora. Jedni uživaju u mom domaćem roseu, a drugi – hmeljaši u „pivi“ iz grada mog rođenja.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Slane palačinke za malog i velikog čoveka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare