Nemam dilemu. Za mene je dimljena svinjska butkica, bez konkurencije, jelo br. 1. Sa najvećim uživanjem jedem one domaće, kad stignu posle svinjokolja ili zabijačke, kako to moji Sremci kažu.
Dabome, mora proći neko vreme da se osalamure i malo prodime. A do tada, nemam ništa protiv ni ovih svežih, lepo pečenih u rerni.
Ako se to obavi valjano, meso je podjednako dobro i ukusno kao mlada prasetina. Možda čak i slađe.
Ja to revnosno i učestalo proveravam. Mogli bi i vi.
1 veća svinjska butkica
so (oko 1% od težine mesa)
biber
1 kašičica aleve paprike
4 čena belog luka
1 grančica ruzmarina
2 kašike ulja
*
1 kašika masti
goveđi temeljac
1,5 dl piva
1 kg krompira manje veličine
2 šargarepe
1 veća glavica luka
1 manji koren celera
2 sveže paprike
1 kašike brašna
KORAK 1: Butkicu dobro utrljati sa solju sa svih strana. Nije loše na nekoliko mesta oštrim nožem napraviti rupice i u njih prstom utisnuti so u dubinu mesa. Zatim meso pobiberiti, posuti sa alevom paprikom i usitnjenim ruzmarinom, staviti u neki sud, pa preliti uljem. Na kraju preko i ispod butkice staviti neoguljen i malo nagnječen beli luk. Sud pokriti folijom i ostaviti u frižider na nekoliko sati ili, još bolje da prenoći.
KORAK 2: Sutradan, u sud za pečenje (najbolje zemljani ili tučani) staviti oguljene cele komade krompira, pa preko spustiti butkicu bez belog luka, sa kožom okrenutom na gore. Premazati je mašću, uliti oko 2 dl temeljca, pa poklopljenu peći 45 minuta na 220° C.
KORAK 3: Posle protoka ovog vremena, meso izvaditi iz suda za pečenje, ubaciti krupnije isečeno povrće (šargarepu, luk, celer i paprike), posuti brašnom i promešati. Okrenuti i krompir, pa butkicu vratiti nazad i to okrenutu na drugu stranu, od one na kojoj se prethodno pekla. Dosuti još malo temeljca, pa nastaviti peći poklopljeno još 45 minuta na 220° C. Po potrebi, ako ispari doliti još malo temeljca.
KORAK 4: Kad prođe ovih 45 minuta butkicu izvaditi van, promešati povrće, meso okrenuti na suprotnu stranu i zaliti ga sa pivom odstojalim na sobnoj temparaturi. Peći u rerni, ovoga puta nepoklopljeno još 30-tak minuta, odnosno dok meso lepo ne porumeni.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Moja obrok salata – uvek na drugi način
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: