Majstor amater: Carska rebra nisu obična, ni ukusom ni cenom

Gastro 20. okt. 202111:58
Podeli:
Foto: Shutterstock

Iako je reč o ukusnijem delu svinjskog mesa, nisu baš često na našoj trpezi – bez opravdanja.

Svinjska – carska ili špic rebarca je deo svinje koji obuhvata prva četiri rebra i špic grudne kosti sa mišićima i masnim tkivom bez kožure. Drugim rečima to nisu obična, već „carska“ rebarca – najfiniji deo rebara. Mariniraju se na više načina, a ni sam ne znam da li su tako marinirana, sočnija i ukusnija pečena u rerni ili na roštilju. Još kada se odime, bez premca su i ni jedan gurman ih ne obilazi. Nemojte ni vi, dakako najpre zbog ukusa, ali i zbog primerene i prihvatljive cene.

O AUTORU:

Sastojci

1,5 kg carskih rebara

so

1 kašika masti

1,5 dl belog vina

*

1 kg roze krompira

Začini za krompir:

po 1 kašičicu, bibera, aleve, vegete i ruzmarina

Za marinadu:

1 kašika masti (ili 2 kašike ulja)

1 kašičica meda

1 kašičica senfa

2 kašičice belog luka u prahu

1 prstohvat bibera

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica čili sosa (ili ljute tucane paprike)

1 kašika vegete

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Umutiti mast, med i senf, dodati ostale sastojke sa spiska za marinadu i dobro izmešati. Rebra posoliti i u komadu premazati sa marinadom sa svih strana, uviti dobro u foliju, pa ostaviti da prenoći u frižideru.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 2: Kada meso prenoći u marinadi, a pre nego se stavi na pečenje, krompir oguliti i iseći po dužini na četvrtine. Posoliti, pobiberiti, posuti sa malo vegete, aleve paprike i sasvim malo ruzmarina.

KORAK 3: Sutradan, kada su prenoćila u marinadi, rebra izvaditi iz folije i prebaciti u pleh zamašćen jednom kašikom masti. Nasuti još belo vino, pokriti i dobro ušuškati alu-folijom, pa peći oko 50 minuta na 200 ° C. Zatim skinuti alu-foliju, meso okrenuti, a oko njih poređati isečen i začinjen krompir. Peći sve još pola sata bez folije pa okrenuti i meso i krompir, pa nastaviti peći i narednih pola sata. Gotovo je kada meso smekša i počne da se odvaja od kosti, a krompir lepo porumeni.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Majstor amater: Posebno mesto za bombice od sira i začina

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar