Kuva Majstor amater: Grilovan svinjski vrat je uvek sigurica

Gastro 30. maj. 202112:15
Podeli:
Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Shutterstock

Ako nemate mnogo iskustva, a rešite da ukućane ili goste iznenadite dobrim roštiljem na ćumuru ili u gril tiganju, biće najsigurnije da pripremite svinjski vrat.

O autoru:

Ovo meso je prošarano i ima idealan odnos krtine i masnoće, što mu daje neverovatnu sočnost i mekoću. Ja na zgotovljenu i serviranu šniclu još bacim i kuglu domaćeg kajmaka i to uvek izazove oduševljenje za astalom. Ne zaboravite: grilovan svinjski vrat je uvek sigurica, sa malom verovatnoćom za neuspeh.

Sastojci

Svinjski vrat (potrenban broj šnicli)

vegeta

so

biber sveže mleven

beli luk u prahu

slatka aleva paprika

malo maslinovog i suncokretovog ulja

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Najbolje je uzeti vrat bez kosti i iseći šnicle na debljinu, ne manju od dva prsta. To je veoma važno, jer se meso sa potrebnom debljinom teže prepeče i ostaje meko i sočno. Pre marinade, tako isečene šnicle sasvim malo istući čekićem za meso, da se smekšaju žilice u njemu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – marinada: Svaku šniclu sa obe strane prvo dobro utrljati vegetom i solju, vodeći računa da ne preterate, jer je vegeta prilično slana. Posuti malo sveže mlevenog bibera, malo belog luka u prahu i malo slatke aleve paprike, pa sve dobro obostrano utrljati u meso. Dodati list-dva lovora i sve politi mešavinom maslinovog i suncokretovog ulja. Šnicle ostaviti ili da prenoće, ili odmore u frižideru nekoliko sati pre termičke obrade. Pre grilovanja najmanje 30-tak minuta, meso obavezno izneti na sobnu temperaturu.

KORAK 3: Ovako pripremljeno meso se griluje u tiganju ili na ćumur-roštilju, ako za to imate uslove. Prvo se tiganj, dobro ugreje, meso izvadi viljuškom iz marinade, malo iz ruke ocedi i baci na vreo tiganj (ili roštilj). Drže se na tako jakoj vatri po minut dva, dok ne uhvate koricu sa obe strane, a posle toga vatra se smanji i šnicle nadalje peku na srednjoj temparaturi dok ne omekšaju. Nikako ne smeju da se prepeku.

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Shutterstock

Posluženje

Servirati sa mladim ili običnim lukom, ukrasiti rukolom, a prilog izabrati po želji. Ja na zgotovljenu i serviranu šniclu još bacim i kuglu domaćeg kajmaka i to uvek izazove oduševljenje za astalom.

Savet uz ovaj recept

– Vatru na ćumur – roštilju će te najlakše „utišati“ ako žar pospete sa pepelom. Zato nikada potpuno ne čistite roštilj posle upotrebe, već obavezno ostavite, da vam se u rezervi nađe dovoljno pepela.

– Ukoliko povećate količinu ulja u marinadi, toliko da se šnicle potope, možete ih čuvati danima. Na taj način, pri ruci ćete uvek imati fantastičan ručak koji se sprema za samo nekoliko minuta.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Komentari

Vaš komentar