Majstor amater: Što su zimi sarme, leti su punjene paprike

Gastro 01. jul. 202112:06
Podeli:
Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Stigle su, a kada neko izgovori reč paprika, pomislim na leto.

O autoru:

Otkako znam za sebe pamtim jedan od najlepših mirisa leta – miris punjene, filovane – dolme od paprika. Pogotovo onih najukusnijih i drugačije od svih: punjene mesom i pirinčem i u paradajz sosu.

Ako su još pečene u rerni, kao ove naše danas, to je doista bingo. Koliko god svi izbegavamo paliti rernu u ovo vruće godišnje doba, punjene paprike se ne zaobilaze. Jer, ono što je kod nas na balkanu zimi sarma, leti je punjena paprika.

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Sastojci

2 kašike masti ili 1 dl ulja

100 gr dimljene slanine

1 veća glavica crnog luka

3-4 čena belog luka

2 šargarepe

oko 50 gr celera

*

600 gr junećeg mlevenog mesa od plećke (može i mešanog)

so i biber po ukusu

1 kašika vegete

1 kašika aleve paprike

150 gr pirinča

1 jaje

oko 15 svežih paprika

*

malo ulja za sos

2 kašike iseckanog lista peršuna

2 kašike brašna

½ L kuvanog paradajza

1 kašičica šećera

1 dl vode

2 lista lovora

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstockjstp

Priprema

KORAK 1: Paprike oprati i očistiti od peteljki i semena, a pirinač dobro oprati u cediljci pod mlazom vode.

KORAK 2: Na masti ili ulju propržiti luk i naseckanu dimljenu slaninu. Kada je luk postao staklast, dodati narendanu šargarepu i celer, pa iseckan beli luk i sve prodinstati još 4-5 minuta.

KORAK 3: Dodati mleveno meso, so i biber, vegetu i alevu papriku pa sve propržiti 7-8 minuta, odnosno dok meso ne izgubi crvenkastu boju. Na kraju usuti i oceđen pirinač i uz mešanje zajedno sa mesom prodinstati još nekoliko minuta. Ostaviti da se hladi.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 4: sos za preliv: Dok se izdinstana masa ne prohladi na malo masnoće propržiti brašno, preliti ga kuvanim paradajzom i sa toliko vode da dobijemo ređi sos. Dodati još peršun i šećer, posoliti, pobiberiti i ostaviti sa strane.

KORAK 5: Spremljenom i prohlađenom nadevu umešati jedno umućeno jaje, pa puniti izdubljene paprike, ali ne do vrha, jer će pirinač kuvanjem nabubriti. Otvore paprika zatvoriti komadićima paradajza, pa ih ređati u tepsiju ili još bolje zemljanu činiju. Kada ih prelijemo pripremljenim sosom biće spremne za pečenje.

KORAK 6: poklopljen (ili pokriven alu folijom) sud sa paprikam ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C i peći oko sat vremena. Po proteku tog vremena skinuti poklopac i vratiti sud u rernu na još pola sata, da paprike dobiju lepu koricu i fino porumene.

Posluženje

Poslužiti ih sa pire krompirom, pavlakom i salatom po izboru.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Cvekla sa renom nas i bukvalno rashladi

Komentari

Vaš komentar