Stigle su, a kada neko izgovori reč paprika, pomislim na leto.
Otkako znam za sebe pamtim jedan od najlepših mirisa leta – miris punjene, filovane – dolme od paprika. Pogotovo onih najukusnijih i drugačije od svih: punjene mesom i pirinčem i u paradajz sosu.
Ako su još pečene u rerni, kao ove naše danas, to je doista bingo. Koliko god svi izbegavamo paliti rernu u ovo vruće godišnje doba, punjene paprike se ne zaobilaze. Jer, ono što je kod nas na balkanu zimi sarma, leti je punjena paprika.
2 kašike masti ili 1 dl ulja
100 gr dimljene slanine
1 veća glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
2 šargarepe
oko 50 gr celera
*
600 gr junećeg mlevenog mesa od plećke (može i mešanog)
so i biber po ukusu
1 kašika vegete
1 kašika aleve paprike
150 gr pirinča
1 jaje
oko 15 svežih paprika
*
malo ulja za sos
2 kašike iseckanog lista peršuna
2 kašike brašna
½ L kuvanog paradajza
1 kašičica šećera
1 dl vode
2 lista lovora
KORAK 1: Paprike oprati i očistiti od peteljki i semena, a pirinač dobro oprati u cediljci pod mlazom vode.
KORAK 2: Na masti ili ulju propržiti luk i naseckanu dimljenu slaninu. Kada je luk postao staklast, dodati narendanu šargarepu i celer, pa iseckan beli luk i sve prodinstati još 4-5 minuta.
KORAK 3: Dodati mleveno meso, so i biber, vegetu i alevu papriku pa sve propržiti 7-8 minuta, odnosno dok meso ne izgubi crvenkastu boju. Na kraju usuti i oceđen pirinač i uz mešanje zajedno sa mesom prodinstati još nekoliko minuta. Ostaviti da se hladi.
KORAK 4: sos za preliv: Dok se izdinstana masa ne prohladi na malo masnoće propržiti brašno, preliti ga kuvanim paradajzom i sa toliko vode da dobijemo ređi sos. Dodati još peršun i šećer, posoliti, pobiberiti i ostaviti sa strane.
KORAK 5: Spremljenom i prohlađenom nadevu umešati jedno umućeno jaje, pa puniti izdubljene paprike, ali ne do vrha, jer će pirinač kuvanjem nabubriti. Otvore paprika zatvoriti komadićima paradajza, pa ih ređati u tepsiju ili još bolje zemljanu činiju. Kada ih prelijemo pripremljenim sosom biće spremne za pečenje.
KORAK 6: poklopljen (ili pokriven alu folijom) sud sa paprikam ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C i peći oko sat vremena. Po proteku tog vremena skinuti poklopac i vratiti sud u rernu na još pola sata, da paprike dobiju lepu koricu i fino porumene.
Poslužiti ih sa pire krompirom, pavlakom i salatom po izboru.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Cvekla sa renom nas i bukvalno rashladi