Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Vladislav Mitić

Iza nas je sezona kiselog kupusa. Nije li vreme da se bacimo na slatki. Bez obzira na meso u njemu, kuvani sladak kupus je za mene lagan, osvežavajući i pravi letnji obrok. Može da se pravi sa bilo kojim mesom, ali mu jagnjetina daje poseban šmek, a na kraju dodata sveža mirođija mu upotpunjuje tu aromatičnu, ali ipak finu i blagu kombinaciju ukusa.

Sastojci

1 glavica kupusa (oko 1,5 kg )

1 šolja ulja (2 dl)

2 glavice iseckanog crnog luka

1-2 šargarepe isečene na kolutove

1 kašika aleve paprike

3-4 čena iseckanog belog luka

½ kg masnije jagnjetine

½ kg junetine od paufleka

2 krompira

so po ukusu

10-ak zrna bibera

2 lista lovora

O autoru:

*

1 dl paradajz pirea

1 veza mirođije

1 kašika brašna

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Vladislav Mitić

Priprema:

KORAK 1: Luk i šargarepu prodinstati na ulju u loncu i na kraju dodati alevu papriku i beli luk. Kupus iseći na četvrtke i složiti ga u isti lonac sa mesom isečenim na veće komade. Dodati krompir u komadu, lovor, biber i nasuti vodu, tek da kupus i meso ogreznu.

KORAK 2: Poklopiti i kuvati na tihoj vatri (da krčka) oko 2 sata, dok meso ne bude sasvim meko. Pred sam kraj dodati paradajz zamešan sa brašnom i naseckanu mirođiju. Posle toga kupus kuvati još 15-tak minuta.

Saveti uz ovaj recept:

– U sezoni, umesto paradajz pirea možete dodati 2 veća sveža paradajza, koji se u kupus dodaju već na samom početku kuvanja;

Još recepata Majstora amatera:

– Ako vam odgovara, zbog ukusa ili cene svejedno, ovo jelo možete kuvati i sa svinjskim mesom. U tom slučaju ja bih izabtao svinjski vrat;

– Gurmani neće pogrešiti ukoliko u kupus stave i jednu svinjsku nogicu;

– Kupus režite na 4 dela i nemojte kod čišćenja do kraja da odstranjujete koren. Neka ostane, jer će sačuvati da se kupus ne raskuva i raspadne. Lepši je i atraktivniji kada se na tanjiru vidi „u komadu“.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Zagorski štrukli, tompusi, čivas i Broz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare