Iza nas je sezona kiselog kupusa. Nije li vreme da se bacimo na slatki. Bez obzira na meso u njemu, kuvani sladak kupus je za mene lagan, osvežavajući i pravi letnji obrok. Može da se pravi sa bilo kojim mesom, ali mu jagnjetina daje poseban šmek, a na kraju dodata sveža mirođija mu upotpunjuje tu aromatičnu, ali ipak finu i blagu kombinaciju ukusa.
1 glavica kupusa (oko 1,5 kg )
1 šolja ulja (2 dl)
2 glavice iseckanog crnog luka
1-2 šargarepe isečene na kolutove
1 kašika aleve paprike
3-4 čena iseckanog belog luka
½ kg masnije jagnjetine
½ kg junetine od paufleka
2 krompira
so po ukusu
10-ak zrna bibera
2 lista lovora
*
1 dl paradajz pirea
1 veza mirođije
1 kašika brašna
KORAK 1: Luk i šargarepu prodinstati na ulju u loncu i na kraju dodati alevu papriku i beli luk. Kupus iseći na četvrtke i složiti ga u isti lonac sa mesom isečenim na veće komade. Dodati krompir u komadu, lovor, biber i nasuti vodu, tek da kupus i meso ogreznu.
KORAK 2: Poklopiti i kuvati na tihoj vatri (da krčka) oko 2 sata, dok meso ne bude sasvim meko. Pred sam kraj dodati paradajz zamešan sa brašnom i naseckanu mirođiju. Posle toga kupus kuvati još 15-tak minuta.
– U sezoni, umesto paradajz pirea možete dodati 2 veća sveža paradajza, koji se u kupus dodaju već na samom početku kuvanja;
– Ako vam odgovara, zbog ukusa ili cene svejedno, ovo jelo možete kuvati i sa svinjskim mesom. U tom slučaju ja bih izabtao svinjski vrat;
– Gurmani neće pogrešiti ukoliko u kupus stave i jednu svinjsku nogicu;
– Kupus režite na 4 dela i nemojte kod čišćenja do kraja da odstranjujete koren. Neka ostane, jer će sačuvati da se kupus ne raskuva i raspadne. Lepši je i atraktivniji kada se na tanjiru vidi „u komadu“.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Zagorski štrukli, tompusi, čivas i Broz
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare