Idu stare dobre, jadranske i punjene lignje, pa još sa dalmatinskim prilogom. Mmmm.
Šta danas kuvamo? Kažite dragička! LIGNJE – punjene lignje! Pa otkud sad to?
Obično se spremaju za Svetog Nikolu kao trdicionalno srpsko – hrvatsko „nacionalno“ jelo, ali i za doručak – narodski u šerpici. Ili je povod rođendanski. Ne bilo čiji već PREDSEDNIČKI …
Istini za volju, niti je danas Sveti Nikola, niti 25. maj, a ja za doručak preferiram srpski kačamak sa zlatiborskim kajmakom ili jaja na oko sa slaninicom od mangulice. A za ručak. To je već drugi par rukava.
Idu stare dobre, jadranske i punjene lignje, pa još sa dalmatinskim prilogom. Mmmm. U šerpici ili ne, ali odlične su.
1 kg liganja
Za nadev:
150 g skuvanog pirinča
150 g naseckanog pršuta
10 g narendanog ovčijeg ili kozijeg sira
½ veze iseckanog svežeg peršuna
3 čena sitno naseckanog belog luka
½ dl maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Za prženje:
malo brašna
1,5 dl maslinovog ulja
Za umak:
½ veze iseckanog svežeg peršuna
3 čena sitno naseckanog belog luka
2 dl soka od paradajza
2 dl belog suvog vina
KORAK 1 – čišćenje lignji: Ako nisu kupljene očišćene to se radi na sledeći način: odvojiti krakove, izvaditi utrobu i prozirnu kost po sredini trupa, odrezati oči i kljun, a sa tela im uklonite kožicu. Lignje smo očistili tako, da im je telo ostalo celo, pa zatim sve dobro oprali i posušili. Krakove smo iseckali na sitne komadiće.
KORAK 2 – priprema nadeva: Na 3-4 kašike ulja u dubljem tiganju propržiti crni luk i krakove, a zatim dodati kuvani pirinač i sve izmešati. Skinuti tiganj sa vatre i prohladiti, pa dodati pršut, sir, i pola pripremljenog peršuna i belog luka. Posoliti, pobiberiti i sve dobro izmešati. Tom smesom nadjenuti lignje i zatvoriti čačkalicama.
KORAK 3 – prženje: Napunjene lignje uvaljati u brašno i propržiti ih sa svih strana u zagrejanom ulju i kada porumene izvaditi ih na kratko. U tiganj ubaciti preostali beli luk i peršun propržiti ih svega jedan minut, dodati belo vino, pa vratiti lignje. Dinstati ih poklopljene na tihoj vatri 20-tak minuta, sve dok se sokovi i tekućina u tiganju ne zgusnunu
Lepo ih servirajte u porcijama i dekorišite kriškama limuna. Idealan prilog uz punjene lignje je dalmatinsko varivo .
Vinska preporuka
Više puta sam se uverio da uz ovako spremljene lignje najbolje ide lepo rashlađeno, belo suvo vino od rizlinga. Dobra okolnost je i ta što je kod nas ponuda ovog vina zaista bogata.
– Evo šta će te uraditi da Vam lignje ispadnu savršeno meke: U vodu sa jednom kašičicom sode bikarbone potopite lignje i ostavite ih da odstoje 45-60 minuta, zavisno od njihove debljine. Isperite ih zatim pod mlazom vode, pa ponovo potopite 15 minuta, sada u blagi rastvor vode i jabukovog sirćeta. Ponovo isperite tekućom vodom, dobro ih osušite ubrusom i lignje su spremne za dalju obradu.
– Ako ne možete nabaviti sveže, odlučite se za neočišćene, zaleđene lignje u rinfuzi. Najbolje lignje su veličine oko 10 cm bez krakova.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Kuva Majstor amater: Letnji kolač sa kajsijama i mladim sirom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: