Foto: Privatna arhiva

Idu stare dobre, jadranske i punjene lignje, pa još sa dalmatinskim prilogom. Mmmm.

Šta danas kuvamo? Kažite dragička! LIGNJE – punjene lignje! Pa otkud sad to?

Obično se spremaju za Svetog Nikolu kao trdicionalno srpsko – hrvatsko „nacionalno“ jelo, ali i za doručak – narodski u šerpici. Ili je povod rođendanski. Ne bilo čiji već PREDSEDNIČKI …

O autoru:

Istini za volju, niti je danas Sveti Nikola, niti 25. maj, a ja za doručak preferiram srpski kačamak sa zlatiborskim kajmakom ili jaja na oko sa slaninicom od mangulice. A za ručak. To je već drugi par rukava.

Idu stare dobre, jadranske i punjene lignje, pa još sa dalmatinskim prilogom. Mmmm. U šerpici ili ne, ali odlične su.

Sastojci

1 kg liganja

Za nadev:

150 g skuvanog pirinča

150 g naseckanog pršuta

10 g narendanog ovčijeg ili kozijeg sira

½ veze iseckanog svežeg peršuna

3 čena sitno naseckanog belog luka

½ dl maslinovog ulja

so, biber po ukusu

Za prženje:

malo brašna

1,5 dl maslinovog ulja

Za umak:

½ veze iseckanog svežeg peršuna

3 čena sitno naseckanog belog luka

2 dl soka od paradajza

2 dl belog suvog vina

Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1 – čišćenje lignji: Ako nisu kupljene očišćene to se radi na sledeći način: odvojiti krakove, izvaditi utrobu i prozirnu kost po sredini trupa, odrezati oči i kljun, a sa tela im uklonite kožicu. Lignje smo očistili tako, da im je telo ostalo celo, pa zatim sve dobro oprali i posušili. Krakove smo iseckali na sitne komadiće.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – priprema nadeva: Na 3-4 kašike ulja u dubljem tiganju propržiti crni luk i krakove, a zatim dodati kuvani pirinač i sve izmešati. Skinuti tiganj sa vatre i prohladiti, pa dodati pršut, sir, i pola pripremljenog peršuna i belog luka. Posoliti, pobiberiti i sve dobro izmešati. Tom smesom nadjenuti lignje i zatvoriti čačkalicama.

KORAK 3 – prženje: Napunjene lignje uvaljati u brašno i propržiti ih sa svih strana u zagrejanom ulju i kada porumene izvaditi ih na kratko. U tiganj ubaciti preostali beli luk i peršun propržiti ih svega jedan minut, dodati belo vino, pa vratiti lignje. Dinstati ih poklopljene na tihoj vatri 20-tak minuta, sve dok se sokovi i tekućina u tiganju ne zgusnunu

Posluženje

Lepo ih servirajte u porcijama i dekorišite kriškama limuna. Idealan prilog uz punjene lignje je dalmatinsko varivo .

Vinska preporuka

Više puta sam se uverio da uz ovako spremljene lignje najbolje ide lepo rashlađeno, belo suvo vino od rizlinga. Dobra okolnost je i ta što je kod nas ponuda ovog vina zaista bogata.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– Evo šta će te uraditi da Vam lignje ispadnu savršeno meke: U vodu sa jednom kašičicom sode bikarbone potopite lignje i ostavite ih da odstoje 45-60 minuta, zavisno od njihove debljine. Isperite ih zatim pod mlazom vode, pa ponovo potopite 15 minuta, sada u blagi rastvor vode i jabukovog sirćeta. Ponovo isperite tekućom vodom, dobro ih osušite ubrusom i lignje su spremne za dalju obradu.

– Ako ne možete nabaviti sveže, odlučite se za neočišćene, zaleđene lignje u rinfuzi. Najbolje lignje su veličine oko 10 cm bez krakova.

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:

Kuva Majstor amater: Letnji kolač sa kajsijama i mladim sirom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar