Foto: Shutterstock

Evo ih lepe, male, ukusne, bombice od sira, umotane u začisko bilje, orašaste plodove.

Može i u suvo voće, za one koji vole kombinaciju slanog i slatkog. Za meze, predjelo ili kao prilog uz neko jelo.

O autoru:

Zbog svog ukusa i atraktivnog izgleda zasigrno će imati posebno i zapaženo mesto među kanapeima i grickalicama na vašoj zabavi i posluženju s´nogu.

Sastojci

Masa za bombice:

300 g sremskog sira

200 g gorgonzole (ili drugog buđavog sira)

100 g narendanog parmezana (ili nekog tvrdog sira)

2 čena belog luka

so, biber po ukusu

prezle

Za omotač:

Listovi začinskog bilja: vlašac, mirođija, origano, peršun, bosiljak, celer…

Orašasti plodovi(mleveni ili secksni): orah, lešnik, badem, pistaći, kikiriki…

Suvo iseckano voće: kajsije, smokve, višnje, šljive…

Ostalo: mlevena ili tucana paprika, mak, suncokret…

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Ukoliko je vodnjikav sremski sir treba ocediti od vode i pomešati sa gorgonzolom iseckanom na kockice, usitnjenim belim lukom i parmezanom.

Još recepata Majstora amatera:

Sve pobiberiti, posoliti i dodati prezle, taman toliko da se kuglice lakše oblikuju. Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider barem dva sata.

KORAK 2: Od pripremljene i ohlađene mase vlažnim rukama praviti bombice i uvaljati ih u iseckane listove začinskog bilja, orašastih plodova ili usitnjenog suvog voća, po izboru.

Posluženje

Bombice se mogu poslužiti servirane zajedno sa kanapeima i drugim koktel zalogajima ili kao meze sa prepečenim raženim hlebom maslinkama, paradjzom,krastavcima i rotkvicama. Uz ove sirne bombice odlično idu i brusketi sa belim lukom .

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Ni slučajno ne izostavljajte parmezan ili neki drugi suvi tvrdi sir, koji služi, što zbog mirisa i ukusa, to i zbog upijanja mogućeg viška vlage od sremskog sira. Posle malo stajanja u frižideru voda bi se ocedila ostavila tragove, a kuglice se smanjile.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Pohovani sladoled nije u slastičarnicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar