Evo ih lepe, male, ukusne, bombice od sira, umotane u začisko bilje, orašaste plodove.
Može i u suvo voće, za one koji vole kombinaciju slanog i slatkog. Za meze, predjelo ili kao prilog uz neko jelo.
Zbog svog ukusa i atraktivnog izgleda zasigrno će imati posebno i zapaženo mesto među kanapeima i grickalicama na vašoj zabavi i posluženju s´nogu.
300 g sremskog sira
200 g gorgonzole (ili drugog buđavog sira)
100 g narendanog parmezana (ili nekog tvrdog sira)
2 čena belog luka
so, biber po ukusu
prezle
Listovi začinskog bilja: vlašac, mirođija, origano, peršun, bosiljak, celer…
Orašasti plodovi(mleveni ili secksni): orah, lešnik, badem, pistaći, kikiriki…
Suvo iseckano voće: kajsije, smokve, višnje, šljive…
Ostalo: mlevena ili tucana paprika, mak, suncokret…
KORAK 1: Ukoliko je vodnjikav sremski sir treba ocediti od vode i pomešati sa gorgonzolom iseckanom na kockice, usitnjenim belim lukom i parmezanom.
Sve pobiberiti, posoliti i dodati prezle, taman toliko da se kuglice lakše oblikuju. Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider barem dva sata.
KORAK 2: Od pripremljene i ohlađene mase vlažnim rukama praviti bombice i uvaljati ih u iseckane listove začinskog bilja, orašastih plodova ili usitnjenog suvog voća, po izboru.
Bombice se mogu poslužiti servirane zajedno sa kanapeima i drugim koktel zalogajima ili kao meze sa prepečenim raženim hlebom maslinkama, paradjzom,krastavcima i rotkvicama. Uz ove sirne bombice odlično idu i brusketi sa belim lukom .
Ni slučajno ne izostavljajte parmezan ili neki drugi suvi tvrdi sir, koji služi, što zbog mirisa i ukusa, to i zbog upijanja mogućeg viška vlage od sremskog sira. Posle malo stajanja u frižideru voda bi se ocedila ostavila tragove, a kuglice se smanjile.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Pohovani sladoled nije u slastičarnicama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: