Orada sa rostilja
Orada sa roštilja Foto:Shutterstock

Zajedno sa brancinom, orada je kod nas veoma popularna i tražena morska riba. Zbog ukusa, a verovatno i zbog dostupnosti i relativno prihvatljive cene. Od svih načina njene pripreme, najslađa je kada se baci na gradele, a nije joj mane ni na našem roštilju. „Havarija“ je moguća jedino ako usfali vina jer nije novost da riba pliva tri puta – u moru, u ulju, u vinu. Treći put obavezno i mi s njom!

Sastojci

orada od 250-300 g po osobi

so i biber

1 glavica belog luka

O autoru

2 dl belog vina

maslinovo ulje

½ vezice svežeg peršuna

1 grančica ruzmarina

limun

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Očišćen beli luk protisnuti kroz presu i ostaviti da stoji sat-dva u belom vinu. U drugu posudicu uliti ulje, dodati sveže mlevenog bibera i iseckan list peršuna. Sve promešati grančicom ruzmarina i istu ostaviti da do upotrebe stoji potopljena u ulju.

KORAK 2: Ribu očistiti, oprati i dobro i posušiti. Usoliti je, pa pomoću grančice ruzmarina dobro namazati uljem sa peršunom i biberom u njemu. Ulje koje preostane izmešati sa odstojalim vinom i belim lukom, pa ostaviti za mazanje ribe tokom pečenja.

KORAK 3: Namazanu oradu staviti na vruć roštilj i peći na srednje jakoj vatri. Okrenuti je kada dobije lepu rumenkastu boju sa donje strane. Tokom pečenja više puta je premazati mešavinom vina, belog luka i maslinovog ulja. Pečena je kada joj oko pobeli, a meso počne da se odvaja od kičme.

Posluženje

Ispečenu oradu sevirati na ovalu, preliti ostatkom ulja, peršuna i belog luka i poslužiti uz nezaobilazno dalmatinsko varivo i neku krišku limuna.

Vinska preproruka

Uz ovako spremljenu oradu sa prelivom ulje, belog luka i peršuna najbolje se slažu lagana nešto kiselija bela vina poput šardonea, pino griđa, sovinjon blana ili krstača.

Savet uz ovaj recept

Rešetku roštilja premažite uljem da se riba ne bi lepila. Stavljajte jednu po jednu ribu na roštilj i, kada je spustite, lagano svaku pomerite par puta gore-dole duž rešetke kako se koža ribe ne bi zalepila.

Moj iskreni savet je da ribu obavezno pečete između dve metalne žičane rešetke. Sa njima nema lepljena, niti raspadanja ribe prilikom okretanja. A ukus, što je najvažnije, ne trpi.

Orada sa rostilja
Orada sa roštilja Foto:Shutterstock

Evo kako da odredite optimalnu temperaturu roštilja za pečenje ribe – držite dlan 10 cm iznad roštilja. Znak da je temperatura prava je ako ruku morate skloniti za 6, 7 sekundi. Ako je „opasnost“ za dlan kraća ili duža od ovog vremena, utišajte ili pojačajte vatru.

Temperaturu roštilja na ćumur najlakše je podesiti ako preko žara pospete malo pepela i tako prigušite prejaku vatru. Kasnije, ako vatra suviše utihne, biće dovoljno da je malo prodžarate ili žar produvate fenom.

Orada sa rostilja
Orada sa roštilja Foto:Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Bili jednom jedan salaš i pečenje salašarsko

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima