Iako je u pitanju testenina, u našem slučaju njoke u sosu pečuraka i nešto pavlake jelo je zaista lagano i krasi ga dopadljiva kombinacija ukusa. Visoke temperature su opredelile recept sa gotovim – kupovnim njokama. Dakle, jelo je jednostavno i sprema se brzo, a i u ovim vrelim danima obećava pravi gastro-užitak.
500 g gotovih vakuumiranih njoka
malo ulja
Za sos:
1 glavica crnog luka srednje veličine (iseckan na rezance)
500 g šampinjona isečenih na tanke listiće
200 g pavlake za kuvanje
2 čena belog luka
2 kašičice vegete
so i biber
2 kašike iseckanog svežeg peršuna
*
rendani parmezan po želji
KORAK 1 – priprema sosa: Luk propržiti na malo ulja da postane staklast. Ubaciti iseckane šampinjone i dinstati ih na tihoj vatri 15 minuta dok tečnost ne ispari, a pečurke ne dobiju zlatnu boju. Dodati potom pavlaku za kuvanje i začine (beli luk, vegetu, so, biber), pa dinstati uz stalno mešanje 4-5 minuta. Na kraju ubaciti i peršun.
KORAK 2: njoke spustiti u posoljenu ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu, kuvaju se još neki minut i gotove su. Posuti ih, pa promešati sa pripremljenim još toplim sosom. Zato je važno blagovremeno skuvati njoke da se sos ne bi ohladio.
Posluženje
Njoke poslužiti još dok su tople sa rendanim parmezanom.
Vinska preporuka
Ja sa ovako spremljenim njokama biram dobar i lepo ohlađen šardone.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Skroz kul puslice iz naše mašte pobegle
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare