Pasulj salata puna belančevina i drugih hranljivih vrednosti i vitamina, smatra se jednom od najhranljivijih.
Pogodna je za vaše kulinarske eksperimente jer „trpi“ kombinacije raznih sastojaka i začina. Jelo je posno, može koristiti u svim prilikama i ponuditi i najizbirljivijim gostima. Današnja salata od pasulja sa pestom od rukole ima veoma zanimljiv, retko lep i neodoljiv ukus.
300 g pasulja po izboru
100 g rukole (ili spanaća)
1 zelena sveža paprika
3-4 čena belog luka
2 kisela krastavčića
1 veza peršuna
½ veze mirođije
1 dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
KORAK 1: Pristaviti pasulj da provri, kuvati ga 10-tak minuta i tu prvu vodu baciti. Naliti ga zatim drugom vodom i kuvati dok se ne skuva i omekša, ali ne i raskuva.
KORAK 2: Rukolu, papriku i peršun blendirati dok se ne dobije lep pesto – kremkasti pire. Dodati ulje, sitno naseckan beli luk, mirođiju i kisele krastavčiće, pa dobro promešati.
KORAK 3: Prethodno skuvan pasulj posoliti, pobiberiti i preliti pripremljenim umakom. Po želji dodatno zakiseliti sokom od limuna, sirćetom ili balzanikom.
Može se poslužiti kao salata ili prilog uz posna jela i ribu, ali i uz razna pečenja. Pre toga biće i dobro predjelo ili meze uz pravu domaću rakijicu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Za promenu – špageti sa tunom na crveno
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: