Poznato je da se ćufte prave na „milion“ načina. Zajednička im je svetski stečena popularnost i uvek usitnjeno ili mleveno meso od koga se spremaju. Za mene su favoriti ćufte i paradajz sos tokom godine, a kao letnja varijanta, nesumnjivo ove današnje - ćufte u sosu od mirođije. Provereno! Verujte na reč.
Za ćufte:
½ kg junećeg mlevenog mesa (može i mešano sa svinjskim)
1 jaje
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka
5 kašika pirinča
50 gr dimljene slanine-sitno iseckane
2 čena sitno seckanog belog luka
2 kašike prezli
1 kašičica vegete
1 kašika ulja
so , biber po ukusu
Za sos:
puna kašika svinjske masti ili 1dl ulja
3 kašika mekog brašna
1 veza sveže mirođije ili 2 kašike sušene
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
bibera po ukusu
3 čena belog luka
2 šolje hladne vode, supe ili mleka
1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta
KORAK 1: U dubljoj posudi dobro zamesiti ćufte od svih sastojaka i smesu ostaviti da odmori 15-tak minuta.
KORAK 2: od smese oblikovati kuglice i kuvati ih u slanoj vodi oko 20 minuta.
KORAK 3 – priprema sosa : U zagrejanoj masnoći pržiti brašno dok ne počne da menja boju. Tada dodati beli luk i čim on zamiriše usuti hladno mleko, dodati šećer, so i sok od limuna. Uz neprekidno mešanje varjačom ili ručnom mutilicom, kuvati do željene gustine, pa na samom kraju dodati biber po ukusu i naravno mirođiju.
KORAK 4: Skuvane kuglice spustiti u vruć sos da zajedno lagano krčkaju još neki minut.
Posluženje:
Jelo dekorisati sa mirođijom i možda malo peršuna. Kao prilog uz ovakve ćufte meni su dobri krompir pire, špagete ili dobar beli rižoto.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
***
Bonus video: Vremenska posna dijeta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: