Foto: Shutterstock

Kod kuće ili u kafiću svejedno, ovi mafini su, uz kaficu ili šoljicu omiljenog čaja, pravi proletnji gastronomski ugođaj.

Mafini su poslednjih godina kod nas postali veoma pularni i veoma traženi. Razlozi uspeha ove američke poslastice su višestruki.

O autoru:

Mogu da se jedu ili grickaju u svim prilikama, u hodu ili kao lagana – slatka užina. U opuštenoj atmosferi, uz kaficu ili šoljicu omiljenog čaja, pravi su proletnji gastronomski ugođaj. Kada jednom savladate pripremu osnovnog testa možete se igrati i do mile volje ugađati sebi, deci ili prijateljima. Njima i njihovim ukusima.

Mafini sa čokoladom, lešnjacima, orasima ili bademima. Sa kruškom, borovnicama, jagodama ili malinama. Sa bundevom. Sa ukusom vanile, cimeta, karanfilića, ruma. Nutela mafini, kakao mafini, plazma mafini … I u beskraj.

Naša mašta može svašta. Američka? Ma ne ova naša.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

3 jaja

100 gr šećera
*
125 gr putera ili margarina

100 gr tamne čokolade

1 dl mleka
*
150 gr brašna

3 kašike kakaoa u prahu

½ kesice praška za pecivo

2 prstohvata cimeta

1 prstohvat soli
*
60 – 70 gr pečenog lešnika (iseckanog)

eurokrem ili nutelu za fil

Priprema:

KORAK 1: ručnom mutilicom umutiti jaja i šećer.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Posebno, nasuvo izmešati brašno, kakao, prašak za pecivo, malo cimeta i malo soli.

KORAK 3: Šerpicu sa puterom, čokoladom i mlekom, staviti (da malo uđe) na drugu, nešto veću šerpu sa provrelom vodom. Voda u donjoj šerpi, treba da bude prst – dva ispod dna suda sa čokoladom. Pošto voda vri, vatru isključiti i uz neprekidno mešanje ručnom mešalicom, sadržaj držati na pari, sve dok se čokolada ne rastopi i lepo ne sjedini sa puterom i mlekom.
Šerpicu skinuti sa pare i u nju dodati i jaja umućena sa šećerom. Zatim postepeno i uz mešanje dodavati brašno sa kakaoom i na samom kraju, sitno seckani pečeni lešnik.

KORAK 4: Kalup za mafine obložiti korpicama, pa ih puniti pripremljenom masom do 1/3 korpice. Zatim na sredinu korpice spustiti po jednu kašičicu eurokrema koji će biti fantastičan fil unutar mafina. Preko eurokrema sipati ponovo pripremljenu masu, ali ne do vrha. Neka ostane prazna jedna trećina korpice, jer će mafini da narastu.

KORAK 5: Gurnuti ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni C i peći 20-tak minuta. Gotove mafine izvaditi zajedno sa korpicama iz kalupa da se ohlade, pa ih poslužiti.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– U toku pečenja, još dok se nisu stegli možete u neke mafine utisnuti po neki komadić omiljene čokolade. To će obogatiti njihov ukus, ali i izgled.

– Mafini će lepo izgledati ako im po vađenju iz rerne odozgo napravimo glazuru – prošaramo sa otopljenom čokoladom (može i belom) i pospemo seckanim lešnicima. Glazura će će se zajedno sa mafinima ohladiti i stegnuti.

– Ako ste raspoloženi možete sa eurokremom u neke mafine ubaciti i nekoliko kapi ruma ili likera od višnje.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Jagnjeća kapama – gastro ukus proleća

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar