Komisbrot, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Svaki put kada nam je, kao deci zamirisao komisbrot nesumnjivo smo se osećali praznično. Sa Božićem i bez njega. A odrasli? Kao da su se u tim „komisbrotovskim“ danima osećali drugačije i bili sa viškom samopouzdanja. Kad hoću da iznenadim moje ukućane koji obožavaju čokoladu, ceo komisbrot prelijem čokoladnim prelivom i veselju nema kraja. Probajte i vi.

U vreme božićnih praznika kulinarske rubrike su preplavljene receptima za komisbrot. Da, to je doista slatkiš bez koga je ovaj praznik nezamisliv. Upravo ta božična gužva je razlog zašto vas ja sada, spočetka proleća, bez praznične prisile i posebnog povoda podsećam na ovaj fenomenalni kolač.

O autoru:

Da, slatkiš koji zbog svog nestvarnog ukusa zaslužuje da bude češći gost na našim trpezama. I kada nije praznik. Svaki put kada nam je, kao deci zamirisao komisbrot nesumnjivo smo se osećali praznično. Sa Božićem i bez njega. A odrasli? Kao da su se u tim „komisbrotovskim“ danima osećali drugačije. Svaki put kada bi izgovorili to neobično ime „Kommissbrot“, gotovo da su se osećali kao poliglote. I nekako svetski. Kao da je taj slatkiš neobičnog imena bio nešto više od običnog slatkog nemačkog hleba. Bogami i jeste.

Komisbrot, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci:

6 belanaca

1 šolja šećera

1 kesica vanila šećera

narendana kora od 1 limuna

sok od 1 limuna

1,5 šolja brašna

½ kesica praška za pecivo

100 gr putera (ili ½ šolje ulja)

400 gr naseckanog želea, oraha, suvog grožđa, brusnica i smokava

Komisbrot, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1: Iseckati žele, orahe i suvo voće

KORAK 2: Mikserom mutiti belanca (odstojala na sobnoj temparaturi) i postepeno dodavati šećer pomešan sa vanilom. Kada su se belanca umutila u čvrst sneg dodati rendanu koricu i sok od limuna, otopljeni puter i brašno sa praškom za pecivo. Još se ovo umuti mikserom i skloniti ga, jer više neće trebati. Suvo grožđe i brusnice uvaljati u malo brašna pa spuštati, uz mešanje varjačom, u pripremljenu smesu. Potom dodati i promešati da se lepo rasporede žele, smokve i orasi.

Još recepata Majstora amatzera:

KORAK 4: Dobro zamastiti i sa malo brašna posuti pleh za pečenje (najbolje je da koristite pravougaoni „pleh kalup“) Sipati komisbrot masu i peći oko 45 minuta na 180°C (dok lepo ne porumeni).

KORAK 5: Gotov kolač premazati medom i posuti prah šećerom. Kad hoću da iznenadim moje ukućane koji obožavaju čokoladu, ceo komisbrot prelijem čokoladnim prelivom i veselju nema kraja. Probajte i vi.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare