Za mućkalicu ide obavezno meso sa roštilja, a može i ono preostalo i nepojedeno posle nekog druženja ili proslave. Biće još bolja sa preteklim roštilj kobajama, ćevapima, piletinom... Ne bacaš hranu, dobiješ novo savršeno jelo, a ušteda nije beznačajna.
Leskovačkua mućkalica je pikantan i ljutkast specijalitet sa juga Srbije. Pravi se na razne načine, ali samo jedan je originalni: meso mora najpre na roštilj, pa u šerpu ili u zemljano grne sa povrćem. Jede se viljuškom, ali je najslađe močiti saft od povrća sa parčetom domaćeg somuna ili lepinje.
600 g svinjskog vrata
120 g dimljene vešalice
200 g pilećeg filea
3-4 glavice crnog luka
3-4 paradajza
3-4 sveže paprike
1 kašika slatke aleve paprike
ljutenica, gruvana paprika ili sveža ljuta papričica po ukusu
4-5 čena belog luka
1 dl ulja ili masti
KORAK 1: Meso iseći na kockice, pa ispeći na roštilju ili u tiganju ukoliko nemate mogućnosti za roštilj. Meso ne treba ispeći do kraja, već ga ostaviti da bude sočno i rozikasto iznutra. Na roštilju ili plotni ispeći paprike, oguliti kožuru i iseckati na trakice.
KORAK 2: Luk očistiti i iseckati na rezance, propržiti na malo ulja ili masti da omekša, pa u njega ubaciti paradajz oljušten od opne i isečen na kockice. Uz povremeno mešanje, sve dinstati na tihoj vatri 20-ak minuta, dok tečnost ne ispari.
KORAK 3: Dodati alevu, beli luk, ranije na roštlju ispečenu papriku i meso sa roštilja. Ako je potrebno dodati malo vode i sve dinstati još oko pola sata. Pred kraj mućkalicu posoliti i zaljutiti po ukusu, a pred serviranje posuti svežim iseckanim peršunom.
Leskovačka mućkalica se služi topla, uz tanku pogaču i sir. Jede se viljuškom, ali je najslađe umakati saft od povrća. Za to će biti najbolja je somun-lepinja koju možete spremiti sami i na opšte zadovoljstvo izneti na astal.
#related-news_1
Savet uz ovaj recept
Za mućkalicu, možete upotrebiti meso sa roštilja preostalo posle nekog druženja ili proslave. Biće još bolja sa roštilj kobajama, ćevapima, piletinom, teletinom, dimljenom vešalicom. Usput nećemo bacati hranu, a ušteda neće biti beznačajna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Obrok salata od kukuruza šećerca i paprike
Bonus video: Vremenska posna dijeta
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare