Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Repovi se teško jedu priborom, pa je „slatko“ zasukati rukave i poslužiti se prstima. Kako je ovo meso bogato želatinom koji sa lepi za prste, jelo pred vama nije sučajno dobilo naziv „lepljivi specijalitet“.

Razmaženi gastro čistunci, goveđe (juneće) repove smatraju iznutricama, pa ih zbog toga izbegavaju. Međutim, to malo mesa kojeg ima na goveđem repu spada među najlepše, najmekše i najsočnije meso za kuvanje. Dve stvari daju izuzetan ukus goveđem repu: prvo, mišići su im kratki, nisu vlaknasti, pa su samim tim neverovatno meki, a drugo, obilje hrskavica daju mu želatinski, lepljivo neobičan i jedinstven ukus.

O autoru:

Osim predrasude da je reč o iznutricama, uvrežila se i još jedna zabluda: da je reč o „sirotinjskom“ jelu. Greška! Cena mesa i dužina kuvanja, način pripreme i posebna receptura, podižu njegovu „cenu“ na rang vrsnih specijaliteta. A i cena u radnjama junećeg repa je, u odnosu na druge vrste mesa, relativno visoka. Imajući u vidu da je ovo meso bogato želatinom koji sa lepi za prste, nije slučajno ovo jelo dobilo naziv „lepljivi specijalitet“.I još nešto. Juneći rep u saftu se dugo kuva. Ja ga zbog toga pripremam vikendom i natenane, kada je sve vreme ovog sveta moje. Ako i vi isto uradite, nećete pogrešiti.

Sastojci (za 4-5 osoba)

4 goveđa ili juneća repa

4-5 šargarepa

2 korena peršuna

2 korena paškanata

2 manje glavice crnog luka

1 koren celera srednje veličine (sitno iseckan)

4-5 čena belog luka

2 suve slatke paprika (krupnije iseckana)

*

1 dl ulja

so po ukusu

5-6 zrna bibera

2-3 lista lovora

½ veze naseckanog peršuna

2 dl paradajz pirea ili svežeg paradajza

2 dl crvenog vina

*

10 osrednjih krompira

3-4 kašike kukuruznog brašna ili palente

malo aleve paprike

4 kašike ulja

povrće za prilog (karfiol, brokoli)

Priprema:

KORAK 1: Oprati i usoliti repove koji su još u kasapnici isečeni na komade srednje veličine. Celer narendati, a ostalo povrće očistiti i izrezati na krupnije komade. U lonac naliti ½ dl ulja, da se meso ne zalepi pre nego što pusti svoju masnoću, a zatim slagati prvo luk i meso pa svo ostalo povrće. Na kreju dodati začine i vodu da prekrije meso i povrće.

KORAK 2: Kuvati poklopljeno na tihoj vatri (da krčka) tri, četiri sata, ili u ekspres loncu oko dva i po sata. Repovu su skuvani kada se meso odvaja od kosti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Oljušten krompir izrezati na četvrtine i malo obariti desetak minuta u slankastoj vodi. Zatim ih spustiti u zemljani sud ili dublji pleh od šporeta i pouljiti sa preostalih ½ dl ulja. Pažlivo, da se ne bi raspali, prebaciti skuvane repove i povrće iz lonca u pleh sa krompirom. Sipati preko paradajz pire i vino i onda sve zaliti supom u kojoj su se repovi kuvali, toliko da krompir ogrezne. Zatim dodati kukuruzno brašno da tekućina dobije gustinu sosa. Na samom kraju sve poprašiti sa malo aleve paprike, koja će jelu dati lepu crvenkastu boju. Posudu staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni C i peći oko pola sata.

Posluženje

Kao prilog će poslužiti lepo obareno povrće ili testenina po vašem izboru, ali i pire krompir ili pirinač. Dobro je pripremiti i ren koji se savršeno slaže uz repove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar