Evo ih, kiflice sa šunkom i sirom - prava poslastica. Spolja hrskave, unutra mekane kao duša, kiflice sa šunkom i sirom su dobro posluženje u svim prilikama. Pa još domaće - vaše! Teško da postoji osoba koja će im odoleti. Uostalom uverite se sami.
Sastojci:
400g mekog brašna
2 kašičice suhog kvasca
1 kašičica soli
2 dl mlakog mleka
30 g putera ili margarina
100 g kisele pavlake
Za nadev:
praška šunka isečena na kolutove
sir kačkavalj isečen na kockice
Za premaz:
1 žumance
malo mleka
malo ulja
Priprema:
KORAK 1: U vanglici pomešati suve sastojke brašno, kvasac i so. Dodati zatim mleko, otopljen puter i pavlaku, pa mesiti 6-7 minuta, dok ne dobijemo fino – glatko testo. Prekriti ga folijom i ostaviti da naraste.
KORAK 2: Posle 30-ak minuta testo izvaditi i još malo premesiti, pa ga na brašnjavoj površini razaviti oklagijom u oblik kruga, a na debljinu od 2-3 mm. Potom testo iseći nožem na 16 jednakih trouglića. Parče kačkavalja umotati u list šunke, pa ih spustiti na širi deo svakog trouglića. Testo sa paketićem sira i šunke urolati u kiflicu i to od šireg ka užem delu.
KORAK 3: U suv pleh obložen pek papirom poređati kiflice i ostaviti oko sat vremena da narastu. Sada, pre pečenja kiflice premazati žumancetom koje smo razmutili sa vrlo malo mleka i ulja. Posuti sa susamom i peći u rerni 20 minuta na 180 stepeni C. Gotove su kad lepo porumene.
Posluženje
Za mene su najlepše tople, ali su vrlo ukusne i hladne. Mogu se poslužiti za doručak ili užinu, ali su favorit za grickanje uz pivo ili vino na druženjima ili zabavama koje priređujete.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: BRODET – miris Jadrana i nostalgije
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: