Foto: Shutterstock

Evo ih, kiflice sa šunkom i sirom - prava poslastica. Spolja hrskave, unutra mekane kao duša, kiflice sa šunkom i sirom su dobro posluženje u svim prilikama. Pa još domaće - vaše! Teško da postoji osoba koja će im odoleti. Uostalom uverite se sami.

Sastojci:

400g mekog brašna

2 kašičice suhog kvasca

1 kašičica soli

O AUTORU:

2 dl mlakog mleka

30 g putera ili margarina

100 g kisele pavlake

Za nadev:

praška šunka isečena na kolutove

sir kačkavalj isečen na kockice

Foto: Shutterstock

Za premaz:

1 žumance

malo mleka

malo ulja

Priprema:

KORAK 1: U vanglici pomešati suve sastojke brašno, kvasac i so. Dodati zatim mleko, otopljen puter i pavlaku, pa mesiti 6-7 minuta, dok ne dobijemo fino – glatko testo. Prekriti ga folijom i ostaviti da naraste.

JOŠ RECEPATA MAJSTORA AMATERA:

KORAK 2: Posle 30-ak minuta testo izvaditi i još malo premesiti, pa ga na brašnjavoj površini razaviti oklagijom u oblik kruga, a na debljinu od 2-3 mm. Potom testo iseći nožem na 16 jednakih trouglića. Parče kačkavalja umotati u list šunke, pa ih spustiti na širi deo svakog trouglića. Testo sa paketićem sira i šunke urolati u kiflicu i to od šireg ka užem delu.

KORAK 3: U suv pleh obložen pek papirom poređati kiflice i ostaviti oko sat vremena da narastu. Sada, pre pečenja kiflice premazati žumancetom koje smo razmutili sa vrlo malo mleka i ulja. Posuti sa susamom i peći u rerni 20 minuta na 180 stepeni C. Gotove su kad lepo porumene.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Za mene su najlepše tople, ali su vrlo ukusne i hladne. Mogu se poslužiti za doručak ili užinu, ali su favorit za grickanje uz pivo ili vino na druženjima ili zabavama koje priređujete.
Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:
Majstor amater: BRODET – miris Jadrana i nostalgije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar