Majstor amater: Kekine „odokativne“ barene paprike za zimu

Gastro 06. okt. 202112:06 > 15:46
Podeli:
barene paprike
Foto: Branka Mitrović

Barene paprike za zimnicu najbolje pravi moja sestra Branka. Ne znam šta im radi, ali taj jedinstven slatkasto-kiselkast ukus, intenzivan, a istovremeno blag i diskretan, postiže samo ona. Možda je to razlog što se do danas nisam usudio da ih spremim. I još nešto. Imao sam muke da joj izmamim recept. Kaže: „Pa, ne znam. Ja to odokativno“. Ipak recept je pred vama. Odokativan ili ne – najbolji je.

Sastojci

4 kg paprika babura

Za presolac:

2 l  vode

300 g soli

O autoru

450 g šećera

0,5 dl esencije

3 kašike suncokretovog ulja

10 – 12 zrna bibera

Priprema

barene paprike
Foto: Branka Mitrović

KORAK 1: Paprike dobro oprati, odstraniti dršku sa semenkama i svaku preseći na pola. Tako očišćene, ubaciti u blago posoljenu ključalu vodu i bariti, ne više od 2 – 3 minuta.

Još recepata Majstora amatera

Kada se malo prohlade složiti ih u tegle od 750 ml. i pritisnuti plastičnom rešetkicom.

KORAK 2: Vodu sa sastojcima za presolac zagrejati da proključa, pa tako vrelu sipati u paprike, par milimetara od vrha tegle. Na svaku odmah navrnuti metalni poklopac, pa ih sve umotati i ušuškati u neko ćebe, da se postepeno i potpuno ohlade. Čuvati ih na hladnom i mračnom mestu.

Savet uz ovaj recept

Ako je moguće paprike barite na otvorenom, jer su prilikom kuvanja isparenja intezivna.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

barene paprike
Foto: Branka Mitrović

Sutra:

Kuva Majstor amater: Brankova Pizza Quattro Formaggi !?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar