Kuva Majstor amater: Šarena salata – zimnica kakvu ne znate!

Gastro 04. okt. 202112:42
Podeli:
Foto: Branko Gligorić

Ovde u Srbiji, još nisam „provalio“ nekoga ko ovako pravi šarenu salatu. Kiseli se prirodno u burencetu i ukus je neverovatan. Kada je probaju, to kažu svi moji prijatelji.

Od kada za sebe znam, u mojoj porodici se zimnica nije mogla zamisliti bez „šarene salate“.

O autoru:

Mogla se zvati i kupus sa povrćem, sobzirom da polovinu sadržaja čini kupus, a ostalo su krastavci, paprika i zeleni paradajz.

Nema luka, nema šargarepe ili karfiola, što se očekivano stavlja u već viđene recepte tzv. šarene salate. Najvažnije je ipak to da nema konzervansa i da je kombinacija ukusa, pre svega kupusa i paprike fantastična. Meni su dovoljni hleb, mast, aleva i moja „šarena“. Mmmm …

Sastojci

12 kg svežeg kupusa

4 kg zelenih paprika

3 kg krastavaca

1 kg zelenog paradajza

ljute papričice po želji

so

malo sirćeta za pripremu salate

Foto:Branko Gligorić

Priprema

KORAK 1: Iz kupusa izvaditi koren, iz paprika odstraniti drške sa semenom, a krastavcima odseći peteljke. Sve dobro oprati, pa kupus naribati, paprike iseckati na duže i tanke tračice, a krastavce i zeleni paradajz izrezati na kolutove.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Usitnjeno povrće promešati da bude ravnomerno raspoređeno u nekom većem sudu. Preliti ga (da ogrezne) sa blagim rastvorom vode, sirćeta i soli, tek toliko da voda bude slankasta i malo nakisela. Tako natopljenu salatu ostaviti 6-7 sati da odstoji ili još bolje da prenoći.

KORAK 3: Po protoku vremena vaditi salatu iz rastvora vode i sirćeta, dobro je cediti sa obe ruke i tako iceđenu stavljati u čisto plastično burence. Dobro je sabijati i na svaki nebijen sloj od 15 – tak cm, sipati šaku soli. Kada je sav sadržaj u buriću, odozgo staviti plastični rešetku i pritisnuti je težim predmetom.

Ni slučajno NE TREBA dodatno sipati vodu, jer će povrće izbaciti dovoljno sopstvenog soka u kome će biti potopljeno. Smestiti na hladno i mračno mesto.

Foto: Branko Gligorić

Savet za ovaj recept

Po vrhu salate u buretu prvo stavite čistu gazu, plastičnu rešetku i pritisnete kamenom ili nekim težim predmetom. Gaza će skupiti eventualnu plesan, koju će te lako odstraniti kada gazu skinete i operete hladnom vodom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Pileći Cezar burger za sladokusce i dijetalce

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar