Ova hobotnica je podsećanje na godišnji odmor onih koji su imali sreće da se lepo provedu na moru, a uteha i žal za mediteranom, svih koji su + morali da se zadovolje lepotama užeg zavičaja. Možda je hobotnica dobro i pravilno spremljena jedan od najukusnijih morskih specijaliteta. Bez kostiju, kao „pravo meso“! Sa još pečenim i aromatičnim krompirom, za nas kontinentalce je idealan zalogaj.
2 kg hobotnice (zamrznute)
2 lista lovora
2 kg krumpira isečen na kriške
150 ml belog vina
2 šargarepe isečene na kolutove
grančica ruzmarina
malo aleve paprike
4 čena belog luka iseckanog na listiće
150 ml maslinova ulja
so, biber
KORAK 1: svežu hobotnicu obavezno zamrznuti na nekoliko dana. Pre spremanja odmrznuti je polako na na sobnoj temperaturi. Ako nije prethodno očišćena odmrzava se do pola i vadi joj se utroba, oči i zub. Sa lovorom i biberom u zrnu stavlja se zatim na tihu vatru u veći i poklopljen lonac bez vode, jer je u njenom sastavu dve trećine vode. Hobotnica će ubrzo pustiti svoj sok u kojem će se kuvati 20-tak minuta, odnosno dok tekućine ne ispari. Preostali ljubičasti talog u loncu sačuvati za pripremu preliva. Dobro je za vreme kuvanja hobotnicu okrenuti nekoliko puta. Kada je gotova premesti je u drugi sud da se prohladi.
KORAK 2: Krompir i šargarepu posoliti i pobiberiti, začiniti alevom paprikom i ruzmarinom pa pouljiti. Sve dobro promešati i složiti u zemljani sud, ili neku drugu posudu za pečenje. Na krompir staviti hobotnicu i sve zaliti sa jednom trećinom pripremljenog vina. Krompir i hobotnicu poklopiti ili pokriti i ušuškati aluminijskom folijom.
KORAK 3: Peći u rerni na 180 ° C oko 1,5 sat i za to vreme tokom pečenja je povremeno okrenuti.
KORAK 4: Sada u lonac u kojem se kuvala hobotnica, na preostali ljubičasti talog, dodati malo maslinovog ulja, pa sasvim kratko propržiti beli luk. Uliti zatim preostalo belo vino, pobiberiti i dodati iseckan peršun. Uz stalno mešanje kuvati na tihoj vatri dok se talog lepo ne sjedini sa vinom.
KORAK 5: Pred kraj kada je krompir omekšao, izvaditi posudu iz rerne, posuti sadržaj pripremljenim prelivom pa vratiti u rernu bez poklopca. Peći još 10-ak minuta, koliko je potrebno da se krompir zapeče i upije preliv.
Poslužite toplo uz salatu po izboru.
Kod nabavke vodite računa da je za porciju hobotnice potrebno barem 500 g sirove, od čega vam na kraju ostane oko 170 g obrađene hobotnice. Dve trećine hobotnice je voda.
Koristite uvek zamrznutu hobotnicu jer je kristali leda je smekšaju. Ako Vam se žuri odmrznite ju u slanoj vodi.
Zabluda je da će te lupanjem hobotnicu smekšati
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Majstor amater: Ljutenica za zimu – koliko para toliko muzike