Kupovne „Ferrero Rocher“ kuglice koštaju mnogo, a u kutijici ih dođe bezobrazno mali broj. Ove naše domaće, za veću količinu traže manje novca. A, slatkiša nikad dosta. Ovakvih pogotovo.
Ako volite Ferrero Rocher kuglice onda obavezno isprobajte ovaj recept i napravite svoje domaće. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat fantastičan!
Ovako spremljene mogu stajati rame uz rame sa kupovnom verzijom. U najmanju ruku su kao i kupovne, a možda čak i bolje. Idealno su rešenje za mala slavlja.
Kada ih poslužim pomešane sa sitnim kolačima, dok ne probaju moji gosti sladokusci, pomisle “kuglice ko kuglice”. Da su se prevarili dokazuje to da su od svih prvo one nestale sa stola.
I na kraju jedan značajan argument da sami napravite ovaj popularni slatkiš. Ferrero Rocher kuglice koštaju mnogo, a u kutijici ih dođe bezobrazno mali broj. Ove naše domaće, za veću količinu traže manje novca. A, slatkiša nikad dosta. Ovakvih pogotovo.
250 gr lešnik napolitanki
300 gr naseckanih pečenih lešnika
150 gr čokolade
200 gr putera
100 gr nutele ili eurokrema
3 kašike ulja
2 kašike mleka
150 g tamne čokolade za kuvanje
100 gr lešnika (naseckanih ili izblendiranih)
KORAK 1: Rastopljen (najbolje na pari) puter sa čokoladom, skinuti sa vatre i zajedno sa eurokremom mkserom dobro umutiti.
KORAK 2: Izmrviti napolitanke (može i u blenderu), pomešati ih sa naseckanim lešnicima i usuti u veći sud u kome ća se mesiti.
KORAK 3: Spojiti pripremljenu čokoladnu smesu sa izmrvljenim napolitankama, pa sve zamesiti, prvo varjačom, a po tom i ručno sve dok se smesa ne sjedini. Ovako spremljenu masu ubaciti u frižider da se ohladi i malo stegne.
KORAK 4 – priprema glazure: otopiti (najbolje na pari) čokoladu, ulje i mleko tako da glazura bude nešto ređa od jogurta. Gustinu reguliše količna dodatog mleka. Na kraju dodati lešnike i dobro promešati.
KORAK 5: Ohlađenu masu vaditi kašičicom i praviti kuglice dlanovima. Umakati ih u otopljenu čokoladu, pa dok se ona polako hladi i steže posuti sa malo seckanih lešnika. Njpraktičnije je svaku kuglicu nabosti čačkalicom, pa ih sa tako dobijenim „rukohvatom“ umakati u čokoladnu glazuru. Sada već gotove kuglice ređati na poslužavnik obložen masnim papirom ili staniolom i vratiti ih u frižider da glazura još očvrsne. Mogu se stavljati u male papirne korpice za kolače.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Krem čorba od karfiola – proletno okrepljenje
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare