Dalmatinsko varivo je jelo sa blitvom, krompirom, belim lukom i maslinovim uljem, ali se umesto blitve, jednako dobro može spremati i sa spanaćem, keljom ili mladim raštanom.
Nezaobilazan je pratilac morskih specijaliteta, a za nas kontinentalce je neizostavan uz rečnu ribu, pa nije slučajno što je u našim ribljim restoranima kršten kao „Dunavsko varivo“.
I šta sad, dalmatinsko ili dunavsko varivo ? Kako god, samo da je dobro – kao po ovom receptu.
½ kg oguljenog belog krompira
700 g blitve
½ veze lista peršuna
5 čena belog luka
so i biber po ukusu
sok od jednog limuna
1 dl maslinovog ulja
KORAK 1: Iseckati sitno 3 čena belog luka, posoliti i preliti maslinovim uljem, pa ostaviti da odstoji.
KORAK 2: Oguljen krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.
KORAK 3: Blitvu oprati i odstraniti joj onaj korenasti deo sa sredine. Očišćene listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu, a onda ih izvaditi i iseckati na trakice.
KORAK 4: Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriši dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i politi limunovim sokom. Ne skidajući sa šporeta minut – dva sve lepo i pažljivo promešati i varivo je gotovo
Dalmatinsko varivo se može poslužiti kao prilog uz ribu ili neko drugo glavno jelo, ili kao toplo predjelo uz samo neki dobar sir, ali i kao ohlađena salata. Na gotovo i servirano dalmatinsko varivo možete posuti malo narendanog parmezana. Za mene je to fantastična kombinacija
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Majstor amater: Punjene lignje – u šerpici ili ne, odlične su
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare