Nutricionistinisti kažu da čips treba izbegavati zbog zasićenih masnoća, puno soli, aditiva i kaloričnosti. Čini se da ljubitelji - „zavisnici“ ovih zaraznih grickalica rešenje mogu potražiti u zameni industrijskog – kupovnog, sa domaćim čipsom.
Nema aditiva, manje ulja, manje soli.
A kalorije? Sa ili bez piva?
Pa, bože moj… Plakaću sutra !
1 kg roze krompira
3 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica belog luka u prahu
so i biber, po ukusu
KORAK 1: Krompir naribati ili narezati na tanke listiće, dobro ih posušiti čistom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom.
Ubaciti ih u neki sud, preliti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti, pa posuti sa alevom paprikom i belim lukom. Rukama sve dobro izmešati da se lepo uvalja u ulje i začine.
KORAK 2: U blago zamašćen pleh, gusto jedan do drugog, poređati listove krompira dok se ceo ne popuni. Sve staviti u zagrejanu rernu na 250 ° C i peći dok krompirići ne porumene i postanu hrskavi. Povremeno otvoriti vrata rerne kako bi izašla para koju krompir oslobađa. Pečen čips izvaditi iz rerne i staviti sledeću turu da se peče.
Pripremite i umak od mirođije koji se savršeno slaže uz čips. A i jedno i drugo ne ide bez hladnog piva.
Ovom domaćem čipsu možete dodati vaše omiljene začine: da li je to mirođija, čili u prahu, ruzmarin, origano, nana ili nešto drugo, znaćete to najbolje sami.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare