Salasarsko pecenje
Salašarsko pečenje Foto:Vladislav Mitić

Bio jednom jedan salaš. Zapravo restaurirano paorsko domaćinstvo, otvoreno za goste i sa sjajnom sremačkom kuhinjom, najboljim sremačkim vinima i tamburašima. Pamti se, pored ostalih i po jednom izvanrednom i neverovatno ukusnom jelu od prodimljenog pečenog svinjskog vrata i sa trganjcima. U jelovniku zapisano kao salašarsko pečenje. Evo sačuvanog recepta.

Sastojci

1 ceo svinjski vrat – otkošćen

so

Za salamuru:

3 dl belog vina

2 lista lorbera

10-ak zrna bibera

O autoru

3-4 čena belog luka

2 dl ulja

Za trganjce:

300 g oštrog brašna

2 jajeta

1,5 dl mlake vode

malo soli

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Pripremiti salamuru od belog vina, bibera u zrnu, belog luka i lorbera. Svinjski vrat usoliti i u komadu ostaviti u salamuru da prenoći. Kako bi dobio pravilan oblik, vrat umotati u mrežicu i prodimiti na hladnom dimu 3 – 4 sata.

KORAK 2: Meso zatim peći u rerni sa masnoćom, vodom i malo belog vina iz salamure oko sat vremena, na temperaturi od 200 ° C. Za to vreme više puta ga okrenuti i preliti saftom u kome se peče.

KORAK 3 – trganjci: Od brašna, jaja, malo soli i vode zamesiti čvršće testo. Gotovo je kada prestane da se lepi za prste i tada treba da odstoji barem sat vremena. Testo zatim podeliti na dva dela, razaviti ga oklagijom na debljinu oko 3 mm i ostaviti da se malo prosuši. Tada rukama trgati nepravilne komadiće testa, dodatno ih još razvlačiti i tanjiti prstima, pa bacati u već spremljenu ključalu vodu (posoljenu i sa malo ulja). Kuvati ih, uz povremno mešanje varjačom, 5-6 minuta. Zatim skloniti sa šporeta, ocediti u cediljci, preliti mlakom vodom i opet ocediti.

Salasarsko pecenje
Salašarsko pečenje Foto:Vladislav Mitić

KORAK 4: Skinuti mrežicu, vrat izrezati na kolutove – šnicle i servirati u neki lep ovalni tanjir. Trganjce kratko propržiti u saftu od pečenja, servirati kao obavezan prilog uz ispečen vrat i odozgo posuti krupnije mlevenim biberom.

Salasarsko pecenje
Salašarsko pečenje Foto:Vladislav Mitić

Vinska preporuka

Ovo jelo najbolje ide sa crvenim vinom. Kaberne ili merlo biće sasvim dobar izbor.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

Komentari

Svi komentari (0)