Kuva Majstor amater: Zec sa pečurkama u vinu – pravi užitak

Gastro 01. avg. 202111:44
Podeli:
Foto: Shutterstock

Svetsko tržište pojačava ponudu i potrošnju zdrave hrane niske energetske vrednosti, niskog nivoa holesterola i poželjnog masnokiselinskog sastava.

Meso divljači je visoko rangirano i viđeno kao kvalitetna namirnica koja je kod nas, nažalost, nedovoljno zastupljena.

O autoru:

Mekano meso zeca je pravi gurmanski užitak, bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, koje blagotvorno deluju i na ljudsko zdravlje.

Sastojci

Marinada:

1 zec do 1,5 kg

sok od limuna

so

1,5 dl maslinovog ulja

2 čena iseckanog belog luka

1 grančica iseckanog ruzmarina

5-6 zrna crnog bibera

1-2 lista iseckanog lovora

1 kašičica majčine dušice

***

300 gr slanine

1,5 litar suvog crvenog vina

***

½ kg pečurki (narezanih na listiće)

1 kockica putera

1 veza peršunovog lista

2 čena iseckanog belog luka

Priprema

KORAK 1: Zeca izrezati na komade, posoliti i preliti sa sokom od limuna.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Marinadu pripremiti tako što će se u mešavinu maslinovog ulja i malo crvenog vina dodati začini i sve dobro promešati. Preliti meso i ostaviti ga da odstoji 10-tak sati.

KORAK 3: Komade zečetine prebaciti u dublji sud (u kome će se zec kuvati), dodati malo maslinovog ulja i naseckanu slaninu. Neka se komadi mesa nakratko uz okretanje proprže kako bi dobili lepu braonkastu boju sa svih strana. Kada je meso dobilo savršenu boju, preliti ga sa preostalom marinadom (ako je potrebno i još malo vina) i sve dinstati još 10-tak minuta

KORAK 4: Dodati vino, pa sve krčkati na najtišoj vatri oko 3 sata dok meso ne omekša i počne da se odvaja od kosti.

KORAK 5: Pred sam kraj zgotovljenom zecu dodati na puteru prodinstane pečurke (sa peršunovim listom i belim lukom). Sve zajedno prokuvati još 20-tak minuta.

Vinska preporuka

Zečetina kuvana u crvenom vinu, kao ova naša, čini odličan spoj sa sa vinom kao što je kaberne sovinjon, vranac ili kupaže ova dva vina (kabernea i vranca).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar