Istrpite dvadesetak minuta uključene rerne po ovom „zločinački“ vrelom vremenu i uživaćete u doista fantastičnom letnjem obroku – spanać i sir zapečeni u rerni! Izvorno recept je bez mesa je, ali ako vam je po volji mesna varijanta, malo pilećeg filea neće biti naodmet.
1 kg spanaća
Za bešamel sos:
1 kockica putera ili ulja
3 kašike brašna
6-7 dl mleka
2 čena sitno naseckanog belog luka
malo muskatnog oraščića
so, biber po ukusu
*
300 gr izrendanog kačkavalja
Za mesnu varijantu:
1 pileći file (iseckan i propržen)
KORAK 1: Spanać oprati i očistiti, pa spustiti u ključalu vodu na nekoliko minuta. Zatim ga ocediti, ohladiti, pa iseckati na krupno.
KORAK 2 – Bešamel sos: na malo ili putera propržiti brašno, pa još dok je belo (pre nego potamni) naliti mleko. Neprestano mešati da ne zagori, a sve dok se ne napravi lep kremast sos. Začiniti belim lukom, muskatnim oraščićem, posoliti i pobiberiti.
KORAK 3: Zgotovljen sos skoloniti sa šporeta, dodati u njega spanać i pola količine sira, pa sve dobro izmešati. Ukoliko sa odlučite za mesnu varijantu, sada dodajte na kockice iseckan i prethodno ispržen pileći file.
KORAK 4: U nauljen pleh ili vatrostalnu posudu usuti smesu spanaća, bešamela i sira. Odozgo posuti ostatkom narendanog kačkavalja i staviti dvadesetak minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni C da se zapeče. Jelo je gotovo kada se sir istopi i dobije lepu koricu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Princes krofne i čokoladni eksperiment
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA