Poput mnogih, obožavam mesa spremljena u lepom saftu, sosu, umaku. Dobar sos često učini da je sasvim nebitno o kakvom se mesu radi. Ako je uz njega još spremljen pravi prilog poput čeških knedli, meni je sve potaman. Da, one češke knedle sa starim hlebom, koje su deo gastro-tradicije južne Nemačke, Austrije i Češke. Već dugo i naše – vojvođanske naročito!
1,5 dl mlakog mleka (ili vode)
kvasac (pola pakovanja svežeg ili 1 kesica suvog)
pola kašičice šećera
½ kg oštrog brašna
1 kašičica soli
1 jaje
1 čen belog luka – sitno naseckan
2 kriške starog belog hleba – bez korice
svež peršun – nekoliko iseckanih grančica
KORAK 1 – testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa prstohvatom šećera i ostavite da odstoji par minuta. Kada kvasac proradi, sipati ga u posoljeno brašno zajedno sa umućenim jajetom i belim lukom. Testo mešati varjačom dok se ne sjedini, a zatim nastaviti rukom, sve dok se ne prestane lepiti za ruke i ne postane glatko i elastično. Po potrebi, za to vreme posipati sa malo brašna. Gotovo testo ostaviti oko sat vremena na toplom da naraste.
KORAK 2: Beli hleb izrezati na kockice i zajedno sa peršunom potopiti u malo mleka, pa dodati u odstajalo i naraslo testo. Lepo ga umešati i testo premesiti, pa ponovo odmoriti – ovoga puta pola sata. Zatim ga još jednom premesiti, podeliti na dva dela i od njih oblikovati dve vekne – valjka.
KORAK 3: Vekne umotati gazom, sa strana ih čvrsto zavrnuti kao bombonu, te zavezati koncem. U šerpi posoljenu vodu dovesti do ključanja, pa spustiti vekne da se kuvaju 30-ak minuta . Kada isplivaju na površinu, treba ih povremeno okretati kako bi se ravnomerno kuvale sa svih strana.
Posluženje
Gotove češke knedle se seku na kriške debljine jednog centimetra, najlakše koncem. Služe se kao prilog uz sve vrste gulaša, divljači i pečenja, a naročito onih sa umacima i sosovima. U vega varijanti knedle poslužiti sa podvarkom ili slatkim dinstanim kupusom ili ih jednostavno preliti omiljenim umakom.
Savet uz ovaj recept
Ako vam odgovara, u knedle možete dodati malo crnog luka, naseckanu šunku ili slaninicu, kako to neki čine.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Guska u vinu sa češkim knedlama – po sremski
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA