Kuva Majstor amater: Sutlijaš, za decu danas misaona imenica

Gastro 12. avg. 202112:50
Podeli:
sutlijas
Foto: Shutterstock

Sutlijaš je zaboravljen. Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece je nažalost misaona imenica. Nepravda! Ja sutlijaš sipam u neki stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem sa otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa šta reći. Ko voli, nek izvoli!

Nekada je najčešći odgovor na dečije pitanje „šta danas ima slatko“ bio „sutlijaš“! Taj lagani sočni i kremasti slatkiš bio je nezaobilazan deo srpske, makedonske, bugarske i turske kuhinje.

O autoru

Nalazio se i na jelovnicima naših restorana. Danas ne. Pravo je čudo ako na sutlijaš sa cimetom eventualno natrčite u nekoj starinskoj poslastičarnici. Sutlijaš je zaboravljen.

Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece, nažalost, misaona imenica. Kao šnenokle koje sam, na ovim stranicama, već oplakao. Nepravda!

Pred vama je recept za ovu klasičnu i starovremensku poslasticu – divno kremastu i zavodljivo mirisnu. I prilika da se nepravda ispravi.

Sastojci

1 l mleka

200 gr pirinča okruglog zrna

½ kaščice soli

1 kockica putera

200 gr šećera

3 kesica vanilin šećera

200 ml slatke pavlake za kuvanje

cimet za posipanje

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Opran pirinač spustiti u sud, sipati vodu, taman da pirinač ogrezne i kuvati ga na jačoj vatri 10-ak minuta dok voda ne uvri.

KORAK 2: U dubljem loncu (sa debljim dnom) kuvati mleko i kada je provrilo u njega sipati šećer, vanilin šečer, pavlaku i u vodi već prokuvan pirinač. Kuvati uz mešanje nekih 15-ak minuta. Pri tom treba biti oprezan jer je mleko prevrtljivo i čas posla može da pokipi, a i pirinač tokom kuvanja voli da peni.

Ako prilikom mešanja osetite da se lepi, naročito pred kraj, snizite temperaturu i mešajte češće. Sutlijaš je gotov kad je zrno potpuno meko (probati). Ne treba očekivati da pirinač pokupi svu tekućinu. Kaša će biti i dalje relativno žitka, a tek kad se sutlijaš prohladi pirinač će upiti mleko i dodatno nabubriitii, kada će postati vidljiva njegova prava gustina i punoća. Na kraju skinuti sutlijaš sa vatre, dodati puter i izmešati ga.

Posluženje

Sipati sutlijaš u zdelice-porcijašice ili sve u jednu zdelu. Kada se prohladi, posuti ga cimetom, kakaom ili rendanom čokoladom. Neki ga obožavaju sa suvim grožđem ili sa voćnim sirupom, a neki sa aromom koju daje narendana kora limuna ili pomorandže. Moja opcija je čokolada.

Sutlijaš sipam u čašu, teglicu ili drugi stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa, šta reći. Ko šta voli, nek izvoli!

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Komentari

Vaš komentar